Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΝΔΡΕΑΣ

Εφοπλιστής

Δεύτερης γενιάς εφοπλιστής ο Γιώργος Μουνδρέας, διευθύνει τα τελευταία χρόνια την οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία NGM Energy, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του Νίκος Μουνδρέας.

H ναυτιλιακή αποδίδει σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση του στόλου των 27 πλοίων της, εκ των οποίων τα 12 είναι τάνκερς και τα 15 bulkers.

Τμήμα των κεφαλαίων που προέρχονται από τις κερδοφόρες δραστηριότητες στη ναυτιλία, ο Γιώργος Μουνδρέας τα αξιοποιεί κάνοντας business στη στεριά. Μέσω του εταιρικού πλέγματος που διαθέτει το Family Office που έχει συστήσει. Με τον τρόπο αυτό διαφοροποιείται το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων του εφοπλιστή, προχωρώντας σε επενδύσεις σε άλλους κλάδους.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η συμμετοχή του στην περσινή αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο Γιώργος Μουνδρέας επένδυσε στο επιχειρηματικό και μετοχικό story της εταιρείας 16,77 εκατ. ευρώ, αποκτώντας σε αυτήν ποσοστό 4,77%. Το ποσό της τοποθέτησης ήταν το μεγαλύτερο, από μια σειρά επιχειρηματιών που μετείχαν στην ΑΜΚ. Μάλιστα η συγκεκριμένη επένδυση έδωσε υπεραξίες 82,1% σε διάστημα περίπου δύο μηνών, από τότε που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές…

Για τον εφοπλιστή είχε προηγηθεί η είσοδός του στην Παγκρήτια Τράπεζα με την εξαγορά της μετοχικής θέσης που κατείχε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ενώ ακολούθησε και η συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου. Με συνέπεια να κατέχει πλέον ποσοστό της τάξεως του 6%.

Κίνηση που αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο πλάνο του Αλέξανδρου Εξάρχου για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, με τον συγκερασμό δυνάμεων Παγκρήτιας και Attica Bank.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο Γιώργος Μουνδρέας πήρε επίσης και επενδυτική θέση (μέσω ομολογιακής έκδοσης) στην τεχνολογική εταιρεία Natech. H οποία συμπράττει με την Πειραιώς για τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας.

Πέραν τούτων ο εφοπλιστής είχε ηγηθεί και σε ένα από τα σχήματα των αρχικών διεκδικητών, για το προς πώληση πλειοψηφικό “πακέτο” μετοχών της Aegean Baltic Bank. Η προσπάθεια όμως αυτή δεν είχε συνέχεια.

Όσον αφορά τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες, ο Γιώργος Μουνδρέας συνέχισε και πέρσι τις κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου της ναυτιλιακής του. Η συνολική αξία του οποίου, ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue στα 624 εκατ. δολάρια.

Στο διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2023, ο δραστήριος εφοπλιστής, που είναι νυμφευμένος με την Χριστίνα Λεντούδη, προχώρησε στην εξαγορά τεσσάρων second hand πλοίων, δύο τάνκερ και δύο bulkers.

Επένδυση συνολικού ύψους περίπου 98 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της VesselsValue. Παράλληλα, πούλησε σε υψηλές τιμές δύο τάνκερ κατασκευής 2008 και 2007, εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες αυξημένης ζήτησης για δεξαμενόπλοια.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα