Leaders

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

Μεθοδικός, επίμονος και αποτελεσματικός, ο Παύλος Μυλωνάς έχει υπογράψει φαρδιά πλατιά την αναπτυξιακή πορεία και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Τράπεζας.

Αναλαμβάνοντας τη θέση του CEO πριν από έξι χρόνια, κατάφερε να κτίσει μια ισχυρή τραπεζική οντότητα, ικανή να προσελκύσει το διεθνοποιημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως και πιστοποιήθηκε με τον πλέον παραστατικό τρόπο, από την θεαματική ανταπόκριση που υπήρξε στο placement του περασμένου Νοεμβρίου. Ένα από τα κορυφαία γεγονότα του χρηματοπιστωτικού τομέα την περσινή χρονιά.

Η διάθεση του 22% της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,κατατάχθηκε στις πιο επιτυχημένες τραπεζικές ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας, σε όλη την Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψη το πολύ χαμηλό discount, όπως επίσης και την εντυπωσιακή ζήτηση, που έφτασε να είναι 8πλάσια της συνολικής προσφοράς, η οποία και άγγιξε τα 1,067 δισ. ευρώ.

Με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ, στα διεθνή fund παραχωρήθηκαν μετοχές συνολικής αξίας 853,2 εκατ. ευρώ. Ενώ στα 213,3 εκατ. ευρώ ήταν συμβολή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και περίπου 50 επιχειρηματίες της πρώτης γραμμής.

Κατά τον Παύλο Μυλωνά η επιτυχία του placement λογίζεται ως έμπρακτη απόδειξη της σκληρής και συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει στην Εθνική τα τελευταία χρόνια.

Με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «οι επενδυτές αναγνώρισαν την εντυπωσιακή βελτίωση στα οικονομικά μας μεγέθη. Όπως επίσης την ικανότητα και τη συνέπειά μας, ως μια δεμένη ομάδα που φέρνουμε βέλτιστα αποτελέσματα. Πολύ συχνά ξεπερνώντας σημαντικά τις προσδοκίες τους».

Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν τώρα το 67% της Εθνικής, με το ελληνικό στοιχείο να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 13%.

Στο 9μηνο του 2023 η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 791 εκατ. ευρώ (855 εκατ. ευρώ τα οργανικά) και δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 18%.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προσέγγισαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν στο 3,6%. Και αυτό, με την Εθνική να είναι η μόνη συστημική τράπεζα, που διαχειρίστηκε το απόθεμα των προβληματικών δανείων, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, είτε σε απόσχιση τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Το υπάρχον κεφαλαιακό πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο για τη διανομή μερίσματος, που υπολογίζεται στο 30% των κερδών της χρήσης του 2023.

Η τράπεζα προχώρησε πέρσι και σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με απόδοση στο 8%. Επίσης πέρσι απέκτησε το 7,5% της Epsilon Net έναντι 30,44 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική παρέχει σήμερα υπηρεσίες σε ένα σημαντικό τμήμα πληθυσμού της Ελλάδος εξυπηρετώντας 5,7 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες, και με 3,9 εκατομμύρια ψηφιακούς χρήστες.

Στόχος τώρα του Παύλου Μυλωνά είναι η τράπεζα να ενισχύσει περαιτέρω τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας ευρύτερα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα