Leaders

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

Σχεδόν 4,5 χρόνια στη θέση του CEO της Εθνικής έχει ο Παύλος Μυλωνάς, στόχος του οποίου είναι η τράπεζα να ενισχύσει περαιτέρω τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας ευρύτερα.

Στο ακραιφνώς λειτουργικό “μέτωπο” της τράπεζας, ο Παύλος Μυλωνάς, με σειρά μεθοδικών κινήσεων μέσα στο 2022 πέτυχε: περαιτέρω μείωση των “κόκκινων” δανείων στα 1,8 δισ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 5,9% στο περσινό 9μηνο, ισχυρή ανάκαμψη των οργανικών εσόδων, υγιή επέκταση των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, αλλά και ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές με την έκδοση MREL ομολόγου. Αντλώντας 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 7,25% και απόδοση 7,5%, ενώ το σύνολο των προσφορών ξεπέρασε τα 1,1 δισ. ευρώ. Άξια προσοχής ήταν επίσης η στρατηγική συνεργασία με την τεχνολογική Epsilon Net, στην οποία η Εθνική απέκτησε ποσοστό 7,7% έναντι 30 εκατ. ευρώ, με τη δυνατότητα η συμμετοχή της να ανέβει στο 20% εντός τριετίας.

Ο οικονομολόγος Παύλος Μυλωνάς, που έχει πτυχίο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Brown και διδακτορικό από το Princeton, πέτυχε επίσης πέρυσι τον Μάιο την επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη MSCI. Ενώ λίγο πριν από τη λήξη της περσινής χρονιάς, η μετοχή κατέγραφε κέρδη 34% σε 12μηνη βάση.

Στο 9μηνο του 2022 η καθαρή κερδοφορία από συνεχόμενες δραστηριότητες ήταν 652 εκατ. ευρώ. Ενώ τα ποιοτικής σπουδαιότητας οργανικά κέρδη εμφάνισαν αύξηση 41%, και ανήλθαν στα 464 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο κρίσιμος δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 16,3%, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 16,9% μετά την οριστικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με την EVO Payments.

Η εικόνα της τράπεζας, καθώς οι κινήσεις του Παύλου Μυλωνά έχουν ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της, αλλά και η σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας της είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση από τη Moody’s.

Στο πεδίο των ψηφιακών συναλλαγών, η Εθνική έκανε άλμα με τους εγγεγραμμένους χρήστες των ψηφιακών καναλιών να αγγίζουν τα 3,6 εκατομμύρια. Γεγονός που έκανε την τράπεζα να συγκαταλέγεται στο 10% των κορυφαίων ψηφιακών πρωτοπόρων, στην παγκόσμια έρευνα Digital Banking που έκανε πέρσι η Deloitte.

Το πρόγραμμα Μετασχηματισμού, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή ο Παύλος Μυλωνάς πριν από τρία χρόνια, έχει φέρει απτά, θετικά αποτελέσματα. Με την τράπεζα να πρωταγωνιστεί σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις και να ενισχύει το μερίδιο της στα δάνεια λιανικής, όπως επίσης στις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων και καρτών.

Όλα αυτά με φόντο και τις εξελίξεις που δρομολογούνται αναφορικά με την στρατηγική του ΤΧΣ να απεμπλακεί μερικώς ή ολικώς από τη μετοχική παρουσία του στην τράπεζα, που ανέρχεται στο 40,39%.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα