Titans

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ

Πρόεδρος ομίλου Jumbo

Απ’ όλα έχει ο μπαξές του Απόστολου Βακάκη. Επίμονος συλλέκτης μετρητών, φροντίζει πάντα να κρατάει πάντα ψηλά τη στάθμη της ρευστότητας στα ταμεία της Jumbo.

Διορατικός, εύστροφος, με καυστικό χιούμορ, εργασιομανής και συνάμα σκληρός εργοδότης. Γκρινιάζει συχνά για τα κακώς κείμενα, βλέπει κατά κανόνα το ποτήρι των επιχειρηματικών εξελίξεων μισοάδειο, ενώ οι εκάστοτε ηχηρές παρεμβάσεις του δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση. Έχοντας υψηλό βαθμό επιδραστικότητας.

Τον περσινό Μάιο ο Mr Jumbo υποστήριζε την στρατηγική αναγκαιότητα της ανάπτυξης αναχώματος για να αντέξει ο όμιλος την καταιγίδα, την οποία ανάμενε μετά βεβαιότητας.

«Όποιος αγνοήσει τα σημάδια, ο Θεός να τον βοηθήσει», είχε πει. Για να προσθέσει πως «αν δεν ζούμε με ψευδαισθήσεις, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Εκτός κι αν συμβούν πράγματα που ανατρέπουν τα μελλούμενα, δηλαδή να σταματήσει ο πόλεμος, να επιστραφούν τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός και να έρθει Μεσσίας στην Κίνα που θα μας διαβεβαιώσει ότι είμαστε ασφαλείς».

Δίνοντας μάλιστα το στίγμα για το επέκεινα, προέβλεπε ότι με πιθανότητες 51% θα είναι χαμένες χρονιές το 2022, αλλά και το 2023.

«Όσο κάθομαι σε αυτή την καρέκλα, δεν θα αντιμετωπίσω τον επενδυτή-συνεταίρο μου σαν έναν αισιόδοξο βλάκα», είχε επιπρόσθετα τονίσει.

Ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν φάνηκαν να δίνουν προβάδισμα στο θετικό και όχι στο αρνητικό σενάριο Βακάκη. Ο οποίος φρόντισε βέβαια αμέσως μετά από το ξέσπασμα της πληθωριστικής καταιγίδας να διαφοροποιήσει το “μίγμα” των προϊόντων που διαθέτει η Jumbo. Αποκλείοντας από τα ράφι τα ακριβά, εξ αιτίας των αυξημένων τιμών στα κόστη μεταφοράς και πρώτων υλών. Έτσι το 70% των προϊόντων έρχεται μεν από την Ασία, αλλά όχι αποκλειστικά από την Κίνα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Στο 10μηνο του 2022 οι πωλήσεις της Jumbo “έτρεξαν” με 11%. Ενώ στο 6μηνο της περσινής χρήσης τα καθαρά κέρδη ήταν 78,6 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα υψίπεδα των 721,1 εκατ. ευρώ. Μεγέθη που αν μη τι άλλο καταδεικνύουν την επιχειρηματική και οικονομική ευρωστία του Ομίλου.

Για πρώτη φορά πέρσι ο 68χρόνος Απόστολος Βακάκης υπήρξε τόσο γαλαντόμος με τους μετόχους, που πάντα του ζητούσαν το κάτι παραπάνω σε μερίσματα.

Η εταιρία προχώρησε στη διάρκεια του 2022 σε τρείς χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 157,149 εκατ. ευρώ. Επίπεδο ρεκόρ στην 25χρόνη χρηματιστηριακή ιστορία της Jumbo.

Μάλιστα, το περσινό μπόνους στους μετόχους ήταν αυξημένο κατά 50% σε σχέση με τα δεδομένα του 2020 και …184% πιο πάνω σε σύγκριση με το μέσο όρο των διανομών της τριετίας 2017-2019.

Έχοντας περιορίσει στο 19,36% τη συμμετοχή του στη Jumbo, το μερίδιο Βακάκη από τα περσινά μερίσματα ήταν 30,4 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 126,7 εκατ. ευρώ περίπου, πήγαν σε όλους τους άλλους μετόχους…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα