Leaders

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ

Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης

Τα 200 χρόνια έκθεσης των “μαρμάρων του Έλγιν” μπορούν να συγκριθούν με τα 2500 χρόνια της δημιουργίας του Παρθενώνα και της επανένωσης των γλυπτών του στο μνημείο – σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού; Ο διευθυντής του Μουσείου  Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, απευθυνόμενος μ’ αυτήν την αποστροφή του λόγου στο Βρετανικό Μουσείο θέτει ενώπιον των ευθυνών τους, απέναντι στην παγκόσμια Ιστορία τους επικεφαλής του ιδρύματος. Οι οποίοι αναζητούν επί ματαίω επιχειρήματα για την παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο.

«Η παρουσία των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο είναι απλώς μια έκθεση “μαρμάρων”, που είναι κρεμασμένα στους τοίχους σαν πίνακες ζωγραφικής, αποκομμένα και άσχετα από το μνημείο στο οποίο ανήκουν», προσθέτει ο ίδιος.

Πρώτος χρόνος ουσιαστικά του Νίκου Σταμπολίδη στην διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης. Ένας δύσκολος χρόνος, λόγω της απώλειας του εμβληματικού προέδρου του Δημήτρη Παντερμαλή, που επιφύλαξε ωστόσο και σημαντικές εξελίξεις. Αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών, ύστερα και από την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, όμως, υποδέχθηκε τον Ιούνιο στο μουσείο το πρώτο τμήμα των παρθενώνειων γλυπτών από το Παλέρμο. Ένα θραύσμα της ανατολικής ζωφόρου, το οποίο παραμένει οριστικά πλέον στη χώρα, τοποθετημένο στο σημείο από το οποίο είχε αποκοπεί.

Οι συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού  και προσωπικά του διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης έδωσαν αυτό το καλό αποτέλεσμα με τον ίδιο να αναφέρει, ότι ο δρόμος που άνοιξε η Κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι αυτός, που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει και το βρετανικό Κοινοβούλιο για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Αυτός είναι ο έντιμος και γενναιόδωρος τρόπος», όπως λέει.

Ένα μόλις μήνα νωρίτερα, στην 23η σύνοδο της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης, ο Νίκος Σταμπολίδης και η ελληνική αντιπροσωπεία είχαν σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία. Όταν ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός διατύπωνε κατηγορηματικά τη σύστασή του προς τη Βρετανία για την επίλυση του θέματος των Γλυπτών.

Διαπρεπής αρχαιολόγος με σπουδαίο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ο Νίκος Σταμπολίδης διακρίνεται για το πάθος του στην αναζήτηση της αλήθειας μέσα από τα σπαράγματα του παρελθόντος, όπως αναδύονται από το χώμα.

Το όνειρο του αρχαιολόγου να αφηγηθεί μικρές ή μεγάλες ιστορίες ανθρώπων που έζησαν πριν από χιλιετίες, να ανακαλύψει τις αιτίες και τα αποτελέσματα των πράξεών τους παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο. Και στην περίπτωσή του, αυτή τη φορά το πλησιάζει με τα νέα ευρήματα των ανασκαφών του στην Κρήτη, όπου αριθμός παλαιοχριστιανικών βασιλικών, ναών του 5ου, 6ου και 7ου  μ.Χ. αιώνα ήρθαν στο φως πλησίον της αρχαίας Ελεύθερνας. Την οποία επίσης έχει ανασκάψει.

Εξ αυτών η βασιλική που βρέθηκε στη θέση «Άγιος Μάρκος» είναι τόσο καλά διατηρημένη, που πρόκειται να αναστηλωθεί, όπως ανακοινώνει με ενθουσιασμό ο ίδιος.  Ένα νέο κεφάλαιο, που μόλις άνοιξε.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα