Leaders

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ

Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού

Οραματιστής αλλά και ρεαλιστής. Επίμονος, με άρτια κατάρτιση και εξειδικευμένη εργασιακή εμπειρία θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο τιμόνι κάποιου «μεγάλου επενδυτικού οίκου» σε Νέα Υόρκη ή Λονδίνο.

Προτίμησε όμως να γυρίσει στη γενέτειρα και να βοηθήσει στην επενδυτική της ανάταξη, η οποία τελικώς παίρνει σάρκα και οστά καθώς η Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον οικονομική “πίστα”. Επιταχύνοντας τον βηματισμό της προς την κατεύθυνση του “ενάρετου κύκλου” της ισχυρής ανάπτυξης.

Ο 50αρης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, πιστοποίησε και στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τον κομβικό του ρόλο, τόσο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων. Στοιχεία που καταφανώς σφραγίζουν το “διαβατήριο” της επιδραστικότητας, που ο ίδιος διαθέτει.

Μεθοδικός και μαχητικός συνάμα, στέκεται αναφανδόν απέναντι στην στείρα λογική του “αυτό δεν γίνεται”. Αποτελεί άλλωστε μια από τις πιο ισχυρές κινητήριες δυνάμεις, πίσω από μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις κολοσσών στη χώρα, όπως η Microsoft, η AWS, η Google, η Cisco, η Pfizer και άλλες.

Βάζει, μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα στιβαρά θεμέλια για την Ελλάδα των επόμενων 10ετιών. Έχοντας ως κεντρικό της γνώρισμα τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και αφήνοντας οριστικά πίσω τις νοσηρές καταστάσεις του εξόχως προβληματικού επενδυτικού παρελθόντος.

Ο Αλέξης Πατέλης, με προσεκτικές κινήσεις παρακολουθεί στενά και την εν εξελίξει σημαντική διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Όπως ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Οκτώβριο του 2022 στο Mononews, το Τ.Χ.Σ θα αποεπενδύσει από τις συμμετοχές του στις ελληνικές τράπεζες με γνώμονα το συμφέρον της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προτρέποντας τους δυνητικούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενεργά το επενδυτικό τους ενδιαφέρον, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού έχει την άποψη πως οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, αν και ρωτούν για τις επιπτώσεις της κρίσης, εν τούτοις βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα που πηγαίνει μπροστά και κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα των παγκοσμίων προκλήσεων. Με μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα εγγενή ζητήματα και αυτά που από τις συγκυρίες ανακύπτουν, λειτουργώντας ως αξιόπιστος πόλος σταθερότητας.

Εάν τον ρωτήσει κάποιος γιατί επέλεξε την ιδιότητα του κυβερνητικού στελέχους και δεν συνέχισε στον ιδιωτικό τομέα θα λάβει την ξεκάθαρη απάντηση: εάν δεν πίστευα στον άνθρωπο Μητσοτάκη δεν θα το έκανα.

Ο Αλέξης Πατέλης είναι τώρα προσηλωμένος στις νέες απαιτήσεις. Οι οποίες από τη μια πλευρά αφορούν την προσέλκυσης διεθνών επενδυτών για το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ από την άλλη εστιάζονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος.

Υπό αυτές τις συνθήκες βρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με ξένα funds και επενδυτές. Προς τους οποίους και μεταδίδει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και με την ίδια κυβέρνηση, την επόμενη τετραετία θα απογειωθεί.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα