Titans

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΟΣ

Εφοπλιστής

Ισχυρή επιρροή στο διεθνοποιημένο και συνάμα ανταγωνιστικό περιβάλλον της ναυτιλίας έχει ο 60χρονος εφοπλιστής Νίκος Τσάκος.

Γιός του εμβληματικού καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και τιμονιέρης της Tsakos Energy Navigation, εταιρείας που συμπληρώνει τη νέα χρόνια 30 χρόνια από την ίδρυσή της. Όσα και η θητεία της στις… χρηματιστηριακές αγορές. Πρώτα από εκείνη της Νορβηγίας και από το 2002 στον αμερικανικό «ναό του χρήματος», όπου και είναι η αρχαιότερη εισηγμένη ναυτιλιακή, ελληνικών συμφερόντων.

Μάλιστα, η περσινή επέτειος της 20ετούς παρουσίας στην αγορά του Nasdaq αποτυπώθηκε σε εκτενές αφιέρωμα στο αμερικανικό  περιοδικό Time. Για την ελληνική ναυτιλιακή και τις προσπάθειες που εκείνη κάνει, προκειμένου να διασφαλίσει την ανοδική της πορεία ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Επενδύοντας παράλληλα στην πράσινη ενέργεια, έτσι ώστε να μπορέσει να μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η Tsakos Energy μοιράζει ανελλιπώς μέρισμα όλα τα χρόνια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διαχρονική της ανάπτυξη, αλλά και το στιβαρό της οικονομικό status σε όλους τους κύκλους του ναυτιλιακού κλάδου. Με τον Νίκο Τσάκο να επισημαίνει ότι την τελευταία πενταετία «μειώσαμε τον δανεισμό κατά 500 εκατ. δολάρια έχοντας αυξήσει κατά 25% τον στόλο μας. Και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Δεν έχουμε διαπραγματευτεί ποτέ τα δάνειά μας. Επίσης από το 2002 έχουμε δώσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε μερίσματα, με τον μέσο όρο απόδοσης να είναι στο 5,25%. Η ρευστότητα της εταιρείας ενισχύεται και οι προοπτικές της βελτιώνονται συνεχώς».

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης που πέρυσι έγινε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, υλοποιεί σταθερά ένα μεγαλεπήβολο πλάνο εκσυγχρονισμού του στόλου του με πλοία φιλικά προς το περιβάλλον.

Στο 2022 παρέλαβε έξι νεότευκτα, ενώ πούλησε δώδεκα πλοία μεγάλης ηλικίας, κατοχυρώνοντας μεγάλα κέρδη από την άνοδο των τιμών των μεταχειρισμένων.

Η Tsakos Energy Navigation είχε 103 εκατ. δολάρια καθαρά κέρδη το περσινό 9μηνο. Με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα να είναι ύψους 590 εκατ. δολαρίων, αυξημένα κατά 183 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα κέρδη οφείλονται στην εκτίναξη των ναύλων των δεξαμενοπλοίων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εισηγμένη ναυτιλιακή κατέχει 67 πλοία αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων, έχοντας υπό κατασκευή άλλα 4. Ωστόσο σε όλο το πλέγμα των εταιρειών του Ομίλου Τσάκου (και με τις μη εισηγμένες) ο συνολικός αριθμός των πλοίων ξεπερνά τα 100, μαζί με εκείνα που είναι υπό ναυπήγηση. Στο πλαίσιο ενός γενναίου επενδυτικού προγράμματος.

Ο Νίκος Τσάκος είναι παντρεμένος με τη σχεδιάστρια Σήλια Κριθαριώτη και έχουν τρία παιδιά.

Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου, αλλά και αρκετών άλλων φορέων. Εξέχουσα βεβαίως είναι η παρουσία του ομίλου σε πολύπλευρες κοινωφελείς και φιλανθρωπικές δράσεις.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα