Leaders

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ

Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς

Προσηλωμένος στη δημιουργία σταθερά αυξανόμενης αξίας σε όλο το πλέγμα των συμφερόντων της τράπεζας είναι ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Κτίζοντας μεθοδικά και επίμονα μια αξιοπρόσεκτη αναπτυξιακή κουλτούρα, που αποδίδει καρπούς.

Η υποχώρηση των «κόκκινων» δανείων σε επίπεδα αισθητά πιο κάτω από το 8% συνιστά καταφανώς ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της περσινής χρονιάς. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ισχυρή επέκταση των χορηγήσεων στις επιχειρήσεις, την υψηλή κερδοφορία σε σχέση με τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, την αυστηρή πειθαρχία στη διαχείριση του λειτουργικού κόστους και την επιταχυνόμενη ενίσχυση κεφαλαίου, δίνει στην τράπεζα πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά. Πιστώνοντας αντίστοιχα το μερίδιο της επιτυχίας στις στρατηγικές επιλογές του αναμφίβολα επιδραστικού Χρήστου Μεγάλου. Στον οποίο απονεμήθηκε πέρσι το βραβείο Global Competitiveness Award για την Πρωτοποριακή Ηγεσία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας.

Η Πειραιώς, μπαίνοντας πλέον στον χορό της ισχυρής κερδοφορίας, είναι σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις εποπτικές Αρχές, προκειμένου να της επιτραπεί η διανομή μερίσματος για την περσινή χρήση.

Ήδη στα αποτελέσματα 9μηνου του 2022 αντικατοπτρίζεται η κεκτημένη δυναμική της τράπεζας. Τα άνευ επιδράσεων από έκτακτα στοιχεία καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή καθαρών εσόδων από προμήθειας κινήθηκε στα ιστορικά υψηλά. Παράλληλα η εμπορική ισχύς της τράπεζας αναδείχθηκε από το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αυξήθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του 2022, ξεπερνώντας και τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ. Επιδόσεις που κάνουν τον Χρήστο Μεγάλου να δηλώνει αισιόδοξος ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025 –που ανακοινώθηκε τον περσινό Απρίλιο- θα επιτευχθούν νωρίτερα, λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης ιδίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, της αύξησης των εσόδων από τόκους και προμήθειες, αλλά και της ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Η τράπεζα «τρέχει» τις χρηματοδοτήσεις μεγάλων επενδυτικών έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει λάβει τη δεύτερη δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο.

Η Πειραιώς διαχειρίζεται σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επόμενη διετία, οι πράσινες χρηματοδοτήσεις θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.  Μάλιστα η τράπεζα στοχεύει, την περίοδο 2022-2025, στην δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων με κριτήρια ΕSG ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ο Χρήστος Μεγάλου -που έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος dealmaker στην Ελλάδα- τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε και το σήμα για την έξοδο της τράπεζας στις αγορές. Η Πειραιώς με το senior preferred ομόλογο άντλησε 350 εκατ. ευρώ προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών, στους οποίους διατέθηκε το 60% της έκδοσης.

Τον περσινό Οκτώβριο, όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr, υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την εξαγορά του 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα, από το ιταλικό fund ΙΟΝ Group. Με προσφερόμενο τίμημα 1,34 ευρώ ανά μετοχή (452,4 εκατ. ευρώ εν συνόλω). Πλέον όλα θα κριθούν από τη δρομολογημένη στρατηγικής αποεπένδυσης που ακολουθεί το ΤΧΣ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα