Leaders

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Έργο που έχει πέσει στους ώμους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, οι πυκνές και πολύπλευρες παρεμβάσεις του οποίου, εναρμονισμένες στο πλαίσιο της χαραγμένης κυβερνητικής πολιτικής, επιδιώκουν το…αυτονόητο. Να έχει η Ελλάδα τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις από τις ανατρεπτικές και συνάμα εξόχως κοστοβόρες συνέπειες του ενεργειακού πολέμου.

Τηρουμένων των αναλογιών και των εξαιρετικά σύνθετων απαιτήσεων (για όλη την Ευρώπη) ο Κώστας Σκρέκας τα έχει καταφέρει. Αν και στο πεδίο των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας, ακόμη όλα παραμένουν απρόβλεπτα.

Μέσα σε ένα ενεργειακό περιβάλλον-κινούμενη άμμο, ο Κώστας Σκρέκας κατάφερε τις περισσότερες φορές πέρσι, να ισορροπεί με επιτυχία. Δεδομένου του ότι οι προκλήσεις ήταν τεράστιες: Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η εξασφάλιση ποσοτήτων και υποδομών φυσικού αερίου, η καθυστέρηση της απολιγνιτοποίησης, η προώθηση της έρευνας υδρογονανθράκων, αλλά και η επιτάχυνση έργων ενεργειακής μετάβασης.

Συνακόλουθα και η μείζονος σημασίας  προστασία  νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα υπέρογκα κόστη. Όπως επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στον τρόπο που λειτουργεί και τιμολογεί η αγορά.

Ο Κώστας Σκρέκας έπρεπε παράλληλα να ανταποκριθεί με επιτυχία και στην εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη. Με την ελληνική πλευρά να καθιστά σαφή τη θέση της  για την ανάγκη μιας κοινής πλεύσης.

Και έγιναν όλα μέσα σε ένα χρόνο…

Για το υψηλό ενεργειακό κόστος, η δέσμευσή του Υπουργού είναι ότι δεν θα μείνει κανένας απροστάτευτος αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Και μέχρι σήμερα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στηρίχθηκαν με επιδοτήσεις 7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές αυξήσεις-φωτιά.

Προτεραιότητα είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας, που αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για να μειώσουν τα νοικοκυριά σε σταθερή βάση τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Για την ενεργειακή ασφάλεια, διπλασιάστηκε η αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας, και  σύντομα η μονάδα της ΔΕΗ  «Πτολεμαΐδα 5» θα ενισχύσει τη λιγνιτική παραγωγή, ενώ  ξεκίνησε ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB.

Ακόμη, προχωρούν οι δύο πλωτές δεξαμενές FSRU σε Αλεξανδρούπολη και Θράκη και παίρνουν σειρά άλλες δύο σε Κόρινθο και Βόλο.

“Τρέχουν” επίσης μεγάλα διεθνή έργα όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, με την Αυστρία και τη Γερμανία. Στόχος είναι, μέχρι το 2030, η Ελλάδα να μετατραπεί σε βασικό κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για την ενεργειακή μετάβαση, η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα είναι για τον Κώστα Σκρέκα ο ακρογωνιαίος λίθος της πράσινης μετάβασης. Ώστε να διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς, προκειμένου το 70% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές.

Κοιτώντας το μέλλον, ο στόχος του είναι η Ελλάδα από εισαγωγέας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου αλλά και διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου και υδρογόνου προς την Ευρώπη.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα