Titans

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ

Εφοπλιστής

Περιλαμβάνεται ανάμεσα στους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές, που εκτός από τη δυναμική του πορεία στη ναυτιλία, αφήνει ένα έντονο αποτύπωμα και στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς.

Με 30 χρόνια παρουσίας στη ναυτιλιακή αγορά, ο Γιώργος Γιουρούκος σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο University College του Λονδίνου και απέκτησε μεταπτυχιακό στη μηχανολογία από το πανεπιστήμιο Brunel. Τον κέρδισαν όμως από νωρίς οι μπίζνες της θάλασσας. Είναι ιδρυτής της Technomar Shipping, που δραστηριοποιήθηκε έντονα στις αγοραπωλησίες πλοίων και στις συνεργασίες με διεθνή funds, έχοντας πλέον υπό διαχείρηση περίπου 100 βαπόρια.

Είναι επίσης και εκτελεστικός Πρόεδρος και μέτοχος της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Global Ship Lease, που προέκυψε από τη συνένωση δυνάμεων του Έλληνα πλοιοκτήτη με λονδρέζικη ναυτιλιακή. Ο στόλος της εισηγμένης αριθμεί 65 πλοία, κυρίως containerships.

Το 2022 εν μέσω της αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα αυξημένα επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό, ο διορατικός πλοιοκτήτης Γιώργος Γιουρούκος  εστίασε στην εξασφάλιση μακροχρόνιων ναυλώσεων για τα πλοία του, προκειμένου να «θωρακίσει» τα μελλοντικά έσοδα τους.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 τα υψηλή ποιότητας πλοία του στόλου του και οι ισχυρές σχέσεις που έχει χτίσει με τους πελάτες του, του επέτρεψαν να κλείσει συμφωνίες πενταετούς διάρκειας για 10 πλοία. «Αυτές οι ναυλώσεις θα προσθέσουν συμβατικά έσοδα 770 εκατ. δολαρίων», εκτιμά ο ίδιος.

Στο 9μηνο της περσινής χρονιάς η εισηγμένη Global Ship Lease εμφάνισε λειτουργικά έσοδα 480,6 εκατ. δολαρίων αυξημένα κατά 63,2%. Τα κέρδη της, την ίδια περίοδο, ενισχύθηκαν κατά 117% και έφτασαν στα  210,8 εκατ. δολάρια.

Τον περσινό Αύγουστο, η Technomar, η ιδιωτική ναυτιλιακή που ίδρυσε ο εφοπλιστής το 1994 και κατάφερε να γιγαντώσει, υπέγραψε συμβόλαιο με τον ιταλικό νηογνώμονα RINA για να χρησιμοποιήσει στα πλοία της διαδικτυακή εφαρμογή, συλλέγοντας πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση της απόδοσης τους και τη μείωση των εκπομπών.

Εκτός από τις επιτυχημένες κινήσεις στην ναυτιλία ο Γιώργος Γιουρούκος έδειξε για μία ακόμη φορά πέρυσι την κοινωνική του ευαισθησία. Στηρίζοντας τις οικογένειες των Ουκρανών ναυτικών και στελεχών της Technomar Shipping και της Global Ship  που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα, ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς στην Ελλάδα, της στέγασης και της σίτισης των οικογενειών των περίπου 400 Ουκρανών εργαζομένων στις δύο ναυτιλιακές του. Οι οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα που ενοικιάστηκαν στη Βόρεια Εύβοια.

Λάτρης της ροκ μουσικής ο Γιώργος Γιουρούκος προτιμά τις φιλικές συντροφιές από τα κοσμικά γκαλά. Στην αίθουσα συσκέψεων, στα γραφεία της private εταιρείας του Technomar είναι τοποθετημένη μια ραπτομηχανή, από την βιοτεχνία ρούχων της μητέρας του. Σε όποιον την βλέπει για πρώτη φορά, εξηγεί ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα