Leaders

ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ

Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 

Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, η Αθηνά Χατζηπέτρου κατάφερε σε λιγότερο από 3 χρόνια να εκτοξεύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια από 280 εκατ. ευρώ σε πάνω από 8,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί βασικό αναπτυξιακό μοχλό της χώρας με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης. Καλύπτοντας έτσι τα κενά της αγοράς.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου ανέλαβε το «τιμόνι» της τον Μάρτιο του 2020 και πέτυχε άλματα στην αναδιάρθρωση της ΕΑΤ. Ακολουθώντας νέο μοντέλο λειτουργίας, νέα οργανωτική δομή, νέο management και αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Παράλληλα, υιοθέτησε ένα σύνολο κανόνων για τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Από το 2020 έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια, συμβάλλοντας στη δημιουργία περισσότερων από 18.600 νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Ινστιτούτου WifoR, η Αναπτυξιακή Τράπεζα εισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας 7,7 δισ. ευρώ και στήριξε συνολικά 306.000 θέσεις εργασίας.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου, έχοντας σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα, με ηγετικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες και καταγεγραμμένες επιτυχίες, σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, διαθέτει μακρά εμπειρία στη χρηματοοικονομική διαχείριση.

Τώρα σχεδιάζει τη νέα πλατφόρμα Know your Customer (KYC), έναν «σύνδεσμο» δηλαδή ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, διευρύνοντας την περίμετρο των πιστοληπτικά ικανών (bankable). Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας να υποβάλλουν τα έγγραφα, τα οποία θα πιστοποιούν την ενημερότητα, την πιστοληπτική τους αξιοπιστία, καθώς και το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Κεντρική στρατηγική και φιλοσοφία της Αθηνάς Χατζηπέτρου, όπως έχει δηλώσει η ίδια είναι «η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».

Στην κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έκανε άλλο ένα σημαντικό βήμα τον περασμένο Νοέμβριο. Καθώς υπέγραψε με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ταυτόχρονα με την προσέλκυση επενδύσεων. «Ενθαρρύνουμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ελληνική επιχείρηση να γίνει πιο εξωστρεφής», δήλωσε χαρακτηριστικά η CEO.

Ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι για την Αθηνά Χατζηπέτρου καθώς στο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης σε θέματα χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει πολυετή εμπειρία σε έργα αναδιοργάνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ERP, στον σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων (financial engineering) και έχει συμμετάσχει σε έργα εξαγορών (mergers and buy outs) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο παρελθόν διετέλεσε Οικονομική Διευθύντρια των εταιρειών Coca Cola Hellas, Beiersdorf και του ομίλου Inchcape στην Ελλάδα (όμιλος Toyota) και από το 1996 έως το 2011 ήταν σύμβουλος του UNECE, του RVO και του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα