Leaders

ΧΑΡΗΣ ΣΑΧΙΝΗΣ

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ

Το αν οι Αθηναίοι και, γενικότερα, τα περίπου 4 εκατομμύρια των κατοίκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν τη δυνατότητα να πίνουν ένα από τα καθαρότερα και συνάμα φθηνότερα νερά της Ευρώπης δεν είναι κάτι προέκυψε εκ του μηδενός. Ούτε και ήρθε εξ ουρανού. Χρειάστηκε να γίνουν πολλά. Και σε επίπεδα πολλαπλά. Με πιο πρόσφατες και πιο εμφατικές τις στοχευμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των υποδομών και του μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ. Της οποίας το πέρασμα στην “νέα εποχή” φέρει την υπογραφή του τεχνοκράτη manager Χάρη Σαχίνη.

Ανέλαβε τα ηνία της ΕΥΔΑΠ ως Διευθύνων Σύμβουλος το καλοκαίρι του 2019 και συνεχίζει απρόσκοπτα και μεθοδικά το έργο του. Υλοποιώντας ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που με τα μέτρα και τα σταθμά του παρελθόντος θα ήταν στη σφαίρα του αοράτου.

Η ανάπτυξη έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική εντάσσεται στο ακολουθούμενο πλάνο της νέας στρατηγικής, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός με την εγκατάσταση 2,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών όσο και η εφαρμογή των κριτηρίων ESG οριζόντια.

Στόχος της εταιρείας είναι να διανέμει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και ευρύτερα, νερό μηδενικού άνθρακα. Για να επιτευχθεί αυτό, σχεδιάστηκε και έχει αρχίσει να υλοποιείται μια σειρά επενδύσεων που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ακόμα και την ηλεκτροπαραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ προκειμένου σε πρώτο στάδιο να καλυφθούν οι ανάγκες της EYΔΑΠ.

Όπως έχει επισημάνει ο Χάρης Σαχίνης, η πράσινη μετάβαση «δεν μας μετακινεί από την κεντρική μας στόχευση». Και τούτο, καθώς αυτή έχει συμπεριληφθεί στη στρατηγική θωράκισης του σημαντικού επιτεύγματος της ΕΥΔΑΠ, που δεν είναι άλλο από να διασφαλίζει ποιοτικό νερό στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Με πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στο 9μηνο της περσινής χρονιάς, παρά τη μείωση της κατανάλωσης, η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1,6%, στα 261,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή και λόγω των αυξήσεων στα λειτουργικά κόστη (με αιχμή τις τιμές στην ενέργεια) όπως επίσης και στις προβλέψεις (για το αδιύλιστο νερό) επηρεάστηκαν τα καθαρά κέρδη. Τα οποία υποχώρησαν στα 21,1 εκατ. ευρώ. Ενώ αναφορικά με τις προοπτικές των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το 2022 θα κυμανθεί πέριξ των 47 εκατ. ευρώ.

Ο CEO, Χάρης Σαχίνης, τονίζει ότι η ΕΥΔΑΠ έχει καταφέρει να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης, στηρίζοντας τους καταναλωτές μέσω του χαμηλού τιμολογίου. Αναφέροντας επιπρόσθετα ότι η εταιρεία έχει στόχο να πετύχει το zero carbon water μέχρι το 2030. Γεγονός που θα την ανεξαρτητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό από την αγορά ενέργειας.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει «το τέλος του 2022 βρίσκει την ΕΥΔΑΠ ισχυρή και έτοιμη να συνεχίσει την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της πλάνου, που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα