Visionaries

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος

Η Παπαστράτος είναι η καπνοβιομηχανία που έμαθε την Ελλάδα να ατμίζει…

Η στροφή αυτή οφείλεται εν πολλοίς στον οξυδερκή manager Χρήστο Χαρπαντίδη, που ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της Philip Morris International, την έχει αναβαθμίσει. Με την καπνοβιομηχανία να μετατρέπεται πλέον σε εταιρεία τεχνολογίας, τοποθετώντας τη βιωσιμότητα στον κεντρικό πυρήνα της λειτουργίας της.

Περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις είναι η δυναμική απάντηση της Παπαστράτος απέναντι στις προκλήσεις. Το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο έγινε ένα από τα πρώτα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα στον κόσμο για μια νέα κατηγορία προϊόντων εναλλακτικών του τσιγάρου, χάρη στις επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στη τριετία 2018-2020.

Ακολούθησαν πέρσι, όπως και πρόπερσι, νέες επενδύσεις για την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου στην παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού, το ύψος των οποίων υπερκέρασε το αρχικό πλάνο των 125 εκατ. ευρώ, φτάνοντας πλέον στα 220  εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τη δημιουργία 170 νέων θέσεων εργασίας. Το όλο αυτό πλέγμα των πρωτοβουλιών επιδρά θετικά και στις εξαγωγές, καθώς όπως υπολογίζεται, ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% της συνολικής παραγωγής θα κατευθυνθεί σε αγορές του εξωτερικού, η λίστα των οποίων διαρκώς μεγαλώνει.

Στην παρούσα φάση το 65% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος προέρχεται από καινοτόμα, μη καιόμενα προϊόντα, και θα φτάσει στο 75% το 2023.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Χαρπαντίδη, μέχρι τα τέλη του περσινού Μαΐου οι χρήστες του IQOS στην Ελλάδα είχαν ξεπεράσει τους 450.000. «Πρόκειται για ένα ορόσημο που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, για 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το 2025», έχει πει ο ίδιος.

Χαμηλών τόνων, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικός, ο εκ των πραγμάτων επιδραστικός διοικητικός ηγέτης της Παπαστράτος, πιστώνεται και τη στρατηγική κίνηση της μητρικής να αποκτήσει την πλήρη εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ.

Επιτυχία του ίδιου μπορεί να θεωρηθεί και η απόφαση να μην προχωρήσει η εταιρεία σε ανατιμήσεις, αφού χάρη στην ανάπτυξη της Παπαστράτος, υπάρχει το περιθώριο για συγκράτηση των τιμών στα τελικά προϊόντα.

Για το 2022 αναμένεται μονοψήφια αύξηση στον όγκο των πωλήσεων, με την προηγούμενη χρήση να έχει ήδη σπάσει το “φράγμα” των 100 εκατ. ευρώ σε κερδοφορία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία προχώρησε σε δωρεά σύγχρονου επιχειρησιακού διωκτικού εξοπλισμού, στις Τελωνειακές Υπηρεσίες και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, της ΑΑΔΕ. Δωρεά προοριζόμενη να ενισχύσει την προσπάθεια περιστολής και καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Το 2023 ξεκινά μια νέα εποχή για την Παπαστράτος. Η εταιρεία μετεξελίσσεται σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επικεφαλής αναλαμβάνει ο Χρήστος Χαρπαντίδης, ως Αντιπρόεδρος Ευρώπης, με τομέα ευθύνης τις 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έδρα την Ελλάδα. Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος αναλαμβάνει ο Γιώργος Μαργώνης.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα