Titans

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Εφοπλιστής

Το ένστικτο του νικητή είναι εκείνο που οδηγεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Άλλωστε όπως έχει πει ο ίδιος «έχω μάθει να μάχομαι στα δύσκολα. Αν δείτε τι έχω κάνει στη ζωή μου, τίποτε δεν είναι αδύνατον».

Εφοπλιστής δεύτερης γενιάς, αυτονομήθηκε νωρίς και σήμερα, σε ηλικία 55 ετών, συγκαταλέγεται στα 50 ισχυρότερα ονόματα της διεθνούς ναυτιλιακής σκηνής.

Το ογκοδέστατο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του, πέρα από την ποντοπόρο ναυτιλία, έχει θέσεις στη ποδοσφαιρική βιομηχανία, τα media, όπως επίσης και σε άλλες επιχειρηματικές συμμετοχές, μέσω των οποίων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ο βαθμός της επιδραστικότητάς του. Με συνέπεια οι εκάστοτε παρεμβάσεις του, συνδυαστικά και με την εκρηκτική του προσωπικότητα, να δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση. Όχι μόνο στα του ποδοσφαίρου, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο, όπως συνέβη και στο ζήτημα των υποκλοπών.

Στο «μέτωπο» της ναυτιλίας, η συμφερόντων του εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, Capital Product Partners, κατοχύρωσε καθαρά κέρδη 104,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο της περσινής χρονιάς. Με τον στόλο της να απαριθμεί 21 πλοία, που σύντομα θα ανέλθουν στα 23. Εκφράζοντας όμως ένα μικρό υποσύνολο της πραγματικής δύναμης του Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς ο συνολικός στόλος των βαποριών που διαχειρίζεται και μέσω άλλων εταιρειών είναι σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με αυτόν της εισηγμένης στην αγορά του Nasdaq. Με την αξία όλων των πλοίων (περίπου 100) να προσεγγίζει τα 9 δισ. δολάρια.

Ανάμεσα στις πυκνές κινήσεις που έγιναν στη διάρκεια του 2022 ήταν κι αυτή του περσινού Μαΐου, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξαγόρασε τέσσερα δεξαμενόπλοια από την τράπεζα ING Bank (κατασχεμένα από ρωσική εταιρεία) αιφνιδιάζοντας τη ναυτιλιακή αγορά. Με την αξία του συγκεκριμένου deal να φτάνει στα 240 εκατ. δολάρια…

Τον περσινό Ιούλιο έγινε η δεύτερη απόβαση στην ελληνική αγορά των εταιρικών ομολόγων. Από την οποία αντλήθηκαν 100 εκατ. ευρώ με τη νέα 7ετή έκδοση της θυγατρικής του ναυτιλιακού ομίλου της Capital Product.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι την τελευταία διετία έχουν γίνει από την πλευρά Μαρινάκη επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων προς την κατεύθυνση της πράσινης ναυτιλίας.

Στην ποδοσφαιρική κονίστρα το μεγάλο μπαμ έγινε το περσινό καλοκαίρι όταν η ιδιοκτησίας Μαρινάκη ομάδα της Νότιγχαμ ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία (Πρέμιερ Λίγκ) του Αγγλικού πρωταθλήματος. Κάτι που μεταφράζεται σε μίνιμουμ έσοδα 200 εκατ. ευρώ.

Επί ελληνικού… ποδοσφαιρικού εδάφους, αίσθηση δημιούργησε η συμφωνία Μαρινάκη- Μιχάλη Τσαμάζ, που έγινε τον περσινό Μάιο. Με βάση την οποία τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού πήγαν για τα επόμενα τρία χρόνια στην Cosmote TV.  Με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 54 εκατ. ευρώ. Μακράν το μεγαλύτερο, για την εμπορικότερη και πιο κερδοφόρα ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Κατά τα άλλα ο Ευάγγελος Μαρινάκης  κινείται πλέον  δραστήρια στην πολλά υποσχόμενη στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου (με την πλατφόρμα Shopflix) έχοντας επίσης στο χαρτοφυλάκιό του και το 6,456% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής. Απ’ όπου πηγάζουν σημαντικές υπεραξίες.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα