Newcomers

ΓIANΝΗΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Κρίσιμο ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία της Κυβέρνησης διαδραματίζει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος ανέλαβε τη νέα του θέση στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας το κενό του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργικού, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Επί της ουσίας, ο Γιάννης Μπρατάκος αποτελεί έναν από τους «γαλάζιους στρατηγούς» και τους «σωματοφύλακες» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τούτο γιατί στην αναβαθμισμένη ατζέντα αρμοδιοτήτων του συγκαταλέγονται: πρωτίστως ο συντονισμός του Μεγάρου Μαξίμου, αυτό που κατ’ αντιστοιχία στις ΗΠΑ αποκαλείται Chief of Staff του Λευκού Οίκου (επικεφαλής προσωπικού) κι ακόμα η σύνθεση των νέων ψηφοδελτίων της ΝΔ ενόψει των επερχόμενων εκλογών, η  επίβλεψη των ανά τη χώρα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ευρύτερη δημόσια παρουσία του κόμματος, αλλά και η αγαστή επικοινωνία του κυβερνητικού κέντρου με τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Αρμοδιότητες που, εκ των πραγμάτων, θα αναδειχθούν εντονότερα μέσα στη νέα χρονιά για τον επιδραστικό «newcomer».

Γιος του αείμνηστου Άγγελου Μπρατάκου, Γενικού Διευθυντή της ΝΔ και υφυπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Γιάννης Μπρατάκος, λόγω των οικογενειακών σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί, βρέθηκε το 2004 κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε υποψήφιο βουλευτή Β’ Αθηνών. Από εκεί και έπειτα σφυρηλατήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να διαρκεί μέχρι σήμερα η εξαιρετική χημεία ανάμεσά τους.

Ο 54χρονος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό σπούδασε Παραγωγή & Διοίκηση και έκανε μεταπτυχιακά στην Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics & Political Science. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά επί σειρά ετών στον τομέα της Πληροφορικής, ενώ έχει χρηματίσει και Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναλαμβάνοντας τα θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύσεων και γενικά το οικοσύστημα ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Έχοντας διανύσει επίσης πολλά χιλιόμετρα στον κομματικό μηχανισμό, διακρίνεται για την τεχνοκρατική ψυχραιμία και τις οργανωτικές του αρετές.

Ο Γιάννης Μπρατάκος, που δεν κρύβει τη σχέση του με την βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Έλενα Ράπτη, φροντίζει να δίνει στον Πρωθυπουργό τον… «σφυγμό» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και τα δείπνα σύσφιξης σχέσεων που οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βουλευτές διαφόρων εκλογικών περιφερειών.

Στην παρούσα φάση στο «ραντάρ» του Γιάννη Μπρατάκου βρίσκεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και, όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά με αφορμή και την υπόθεση Πάτση, «είναι αυτονόητο ότι θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε εξονυχιστικά την πολιτεία κάθε προσώπου που ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει κυνήγι μαγισσών ή άκριτη αποδοχή κάθε φήμης».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις Μπρατάκου όταν ερωτάται για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Παρά το γεγονός ότι θεωρεί απολύτως εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας για την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υπογραμμίζει πως «η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα κι έτσι πρέπει να παραμείνει», πιστεύει ότι «κανένα κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό δεν πρέπει να κλείνει».

Υπενθυμίζει δε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι «η διεύρυνση της ΝΔ προς το Κέντρο είναι στο πολιτικό DNA της».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα