Leaders

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αν ήταν…στοιχείο της φύσης θα ταίριαζε σε χείμαρρο. Αν ήταν αθλητής θα του άρμοζε η ορμή του σπρίντερ. Κι αν ήταν επιστήμονας θα ήτανε γιατρός. Παρατσούκλι που πρόσφατα απέκτησε…

Έτσι κι αλλιώς όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι από μόνος του μια ξεχωριστή κατηγορία. Το επίτευγμα για οποίο δηλώνει υπερήφανος είναι το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στη χώρα, για δεύτερη χρονιά πέρσι, αλλά και το ρεκόρ εξαγωγών. Ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά του στοιχήματα είναι το «καλάθι του νοικοκυριού». Μια πρωτοβουλία δικής του έμπνευσης, η οποία αντιμετωπίστηκε από την αγορά με μεγάλη επιφυλακτικότητα αρχικά, αλλά πλέον κερδίζει τη μάχη της ουσίας. Αυτή του ελέγχου των τιμών. Επικροτήθηκε μάλιστα και από τον οικονομολόγο Νίκο Παπανδρέου, γιό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για μια «εξόχως πετυχημένη πολιτική».

Ισχυρότατα επιδραστικός ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είναι στην κυριολεξία «παντός καιρού» και συνάμα παντού. Τηλεπαράθυρα, ραδιοφωνικά στούντιο, συχνότατη παρουσία στο βήμα της Βουλής. Και από εκεί, σε συναντήσεις με επενδυτές, με κορυφαίους εγχώριους και παγκόσμιους εκπροσώπους επιχειρήσεων, σε ημερίδες, σε συνέδρια, σε λαϊκές αγορές, σε εμπορικά κέντρα, σε σούπερ μάρκετ, σε καθημερινές συσκέψεις με τους φορείς της αγοράς. Και πάντα παρών στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με έναν εκρηκτικό και χειμαρρώδη λόγο δε διστάζει να συγκρουστεί μέχρις… εσχάτων με τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και να τους ευχαριστήσει αν χρειαστεί. Όπως έκανε την ημέρα που έπεσαν οι υπογραφές για τη διάσωση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας – επιτυχία που δεν δίστασε να μοιραστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο 50χρονος πολιτικός παραμένει σταθερά στο τιμόνι του υπουργείου Ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2019. Στα δύσκολα της πανδημίας και σε αυτά της ενεργειακής κρίσης που βάζει «φωτιά» στον πληθωρισμό, πυροδοτώντας απανωτά κύματα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Με περιορισμένα εργαλεία στα χέρια του -η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις- η μάχη κατά της ακρίβειας περνά μέσα από το «καλάθι του νοικοκυριού» και το μπαράζ ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Κάνουμε ασταμάτητα ελέγχους. Τους περισσότερους που έχουν γίνει στην ιστορία του ελληνικού κράτους», λέει πολύ συχνά απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Ενώ δεν διστάζει να το επαναλαμβάνει και στους φορείς της αγοράς προειδοποιώντας τους και στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι η στήριξη της κοινωνίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι μόνο κυβερνητική ευθύνη αλλά και ευθύνη των επιχειρήσεων.

Μέσα στην εκ των πραγμάτων δυσμενή συγκυρία ο Άδωνις Γεωργιάδης στοιχειοθετεί τα ανθεκτικά δεδομένα για τη χώρα: «Σε αυτές τις αγωνίες που όλοι βιώνουμε στην Ευρώπη, δείτε πού είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα πετυχαίνει τριπλό ρεκόρ: Ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων, πολύ πάνω από το 2019. Ρεκόρ εξαγωγών που θα φτάσουν τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών».

Γι’ αυτό και ο ίδιος θεωρεί τη χώρα πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα