Titans

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ

Επιχειρηματίας

Μπίζνες και φιλανθρωπία. Αυτό είναι το βασικό δίπτυχο της αναγνωσιμότητας, για την πολύφερνη και πολυφωτογραφημένη Μαριάννα Λάτση. Το βαρύ όνομα της οποίας, σε συνδυασμό με την πλούσια δράση της, προσυπογράφουν και τον υψηλό βαθμό επιδραστικότητας, που η ίδια διαθέτει.

Τον περασμένο Οκτώβριο και στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης των αποφοίτων του London School of Economics, που έγινε από τον Ελληνικό Σύλλογο του φημισμένου πανεπιστημίου, η Μαριάννα Ιωάννη Λάτση τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Διδάχτηκα πολλά από τους πεφωτισμένους καθηγητές μας που μου επέτρεψαν να παρακολουθώ και να κατανοώ το σύνθετο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται ο πολυσχιδής Όμιλός μας. Την φιλανθρωπία όμως, τη διδάχτηκα από τον πατέρα και την μητέρα μου. Αυτοί ήταν η σχολή μου και οι δάσκαλοί μου. Μου δίδαξαν ότι η κοινωνική προσφορά δεν είναι αυτονόητο εθνικό καθήκον αλλά στάση ζωής που δεν πρέπει να επιδιώκει βραβεύσεις, τιμές κι ανταμοιβές».

Στον επιχειρηματικό στίβο κύριος εκφραστής των δραστηριοτήτων είναι το Latsco Family Office, όπου εκτός από την ίδια έχουν συμμετοχή και τα τρία της παιδιά. Πάρης, Φίλιππος και Εριέτα.

Εξέχουσα είναι η παραδοσιακή θέση του Family Office στη ναυτιλία (με στόλο 29 πλοίων), όπως επίσης και σε άλλους επενδυτικούς τομείς. Όπως αυτό της ψυχαγωγίας με τη δισκογραφική εταιρεία Panik Records και την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, που δραστηριοποιείται διεθνώς.

Το μεγάλο μπαμ από πλευράς υπεραξιών για το χαρτοφυλάκιο της Latsco, αφορά το 13,5% της ψηφιακής τράπεζας Viva Wallet. Με την προ οκταετίας τοποθέτηση να έχει συνολικό κόστος 6 εκατ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο mega deal εξαγοράς της Viva Wallet από τη J.P. Morgan η πλευρά της Λάτση λαμβάνει μερίδιο 225 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 37,5 φορές πάνω από το κόστος κτήσης…

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς το family office τοποθέτησε 15 εκατ. ευρώ στη νεοεισηγμένη εταιρεία Dimand, αποκτώντας ποσοστό 5,35%. Ενώ φέρεται να ενίσχυσε και την παρουσία του στη ΓEK-Τέρνα όπου κατέχει το 7,6%.

Απέκτησε επίσης μειοψηφική συμμετοχή στην OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Ακόμη, παραχώρησε πλειοψηφικό μερίδιο που κατείχε στη ESA Security Solutions, του κλάδου επανδρωμένων φυλάξεων και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα.

Πέραν τούτων το Latsco Family Office είναι ο Anchor Investor στη Neptune, που τον περσινό Απρίλιο προχώρησε στην σύναψη στρατηγικής κοινοπραξίας με την Τράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία της Bank Tech.

Η Μαριάννα Λάτση έχει αποκολληθεί από το project αξιοποίησης του Ελληνικού (που μέσω της Lamda development τρέχουν τα αδέλφια της Σπύρος και Μαργαρίτα). Παραμένει όμως στο κοινό σχήμα των τριών αδελφών, που ελέγχουν το 43,76% της Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ). Με άδηλη τη δική της αναλογία στη μετοχική συμμετοχή.

Στις κοινωφελείς πρωτοβουλίες της Μαριάννας Λάτση που είναι πυκνές και δεν ανακοινώνονται όλες, περιλαμβάνεται και το Ariadni project, που αποτελεί πολύπλευρη παρέμβαση στοχευμένη στους νέους που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες.

Επίσης προχώρησε σε δωρεά προς το Γενικό επιτελείο Στρατού, για την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου διδασκαλίας της σχολής μονίμων υπαξιωματικών στα Τρίκαλα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα