Icons

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν είναι εύκολο να διευθύνεις ένα Κέντρο Πολιτισμού που σημειώνει ρεκόρ επισκέψεων και παραμένει ένας δημόσιος χώρος ανοιχτός σε όλο τον κόσμο. Με παραστάσεις όπερας και θεάτρου, συναυλίες μουσικής, εκδηλώσεις για παιδιά, αλλά και με την φιλόξενη στέγη που παρέχει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η οποία, μαζί με το καινούργιο σπίτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας κι ένα πάρκο 200 στρεμμάτων, συνθέτουν την εμβληματική τριπλέτα του όλου έργου.

Κι όμως ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, γνωρίζει άριστα το τι σημαίνει προσφορά ενός δημόσιου χώρου στο κοινωνικό σύνολο. Κι ακόμη κι αν γίνει ένας πρόχειρος απολογισμός για την εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική χρονιά που ήταν η περσινή, το Κέντρο Πολιτισμού κατόρθωσε να παραμείνει κοντά στο κοινό του. Στο μέτρο του δυνατού βεβαίως, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει και επιδιώκει τη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση. Ξέρει τι σημαίνει να είσαι ευεργέτης της πατρίδας σου, της γενέτειρας σου, της κληρονομιάς σου. Τιμά με διαφορετικούς τρόπους τις διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Και δεν είναι μόνο ότι η Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης μετονομάστηκε μέσα στο 2021 σε Stavros Niarchos Foundation Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αλλά και πως ο Ανδρέας Δρακόπουλος υποστηρίζει εκπαιδευτικά ιδρύματα για έναν καλύτερο κόσμο με αφετηρία έναν πολιτιστικό διάλογο. Με τον ίδιο να επιμένει, στις συνεντεύξεις και στις διαλέξεις του, πως κάθε προσφορά πρέπει να είναι επίκαιρη, δίκαιη, παραγωγική και αποτελεσματική. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Πολιτισμός όμως είναι και ο χώρος της υγείας, όπως και της ψυχικής υγείας. Και κάπως έτσι δόθηκαν 100 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της καταπολέμησης της Covid-19 στον κόσμο ενώ έγινε και δωρεά στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το πρόγραμμα MetLiveArts.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παραμένουν η ψυχαγωγία και η ψυχική ανάταση. Ο Φάρος, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η εναλλακτική σκηνή, ο στίβος, οι ξεναγήσεις, η γιόγκα στο ξέφωτο, το μίνι βόλεϊ, το πιλάτες, η άθληση στην τρίτη ηλικία, τα εικαστικά εργαστήρια με το παζλ της διαφορετικότητας αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μπορεί να ξυπνήσει με έναν μαγνήτη. Με τον δικό μας Φάρο, χειμώνα-καλοκαίρι, η Αθήνα αλλάζει, έχει αλλάξει, γειτονιές όπως η Καλλιθέα και το φαληρικό μέτωπο, δεν θα είναι ξανά ποτέ οι ίδιες. Και ευτυχώς. Η ποδηλατική κουλτούρα συμβάλλει στη βιώσιμη κινητικότητα και μια καλύτερη ζωή. Για το 2022 και τα χρόνια που έρχονται.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα