Leaders

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΜΑΖ

Το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας «κτίζεται» από τον όμιλο του ΟΤΕ.

Με το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα, δίνει το στίγμα των εξελίξεων ο διοικητικός ηγέτης του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας, Μιχάλης Τσαμάζ. Του οποίου η θητεία ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 και πρόσφατα ανανεώθηκε για μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2024.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Telekom και ο Μιχάλης Τσαμάζ, κοινοποίησαν το mega project του ΟΤΕ στις οπτικές ίνες, επισκεπτόμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βάσει των σχεδιασμών και με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 3 δις ευρώ μέχρι το 2027, ο Όμιλος ΟΤE θα υλοποιήσει το δίκτυο σταθερής που θα καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, φέρνοντας την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο Όμιλος έλαβε τη στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Αυξάνοντας εντυπωσιακά τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.

«Απαντάμε -δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ- στις πραγματικές ανάγκες της Πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες. Η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου FTTH είναι μία μεγάλη πρόκληση, ένα δύσκολο έργο με τεράστια σημασία για τη χώρα. Το βάρος της ευθύνης δεν μας φοβίζει. Αν κάποιος μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο, είναι ο Όμιλος ΟTΕ και οι άνθρωποί του».

Ο αναμφίβολα επιδραστικός Μιχάλης Τσαμάζ έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την πορεία του ΟΤΕ. Ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου ομίλου, του οποίου οι ισχυρές ταμειακές ροές (στα 575 εκατ. ευρώ για το 2021), δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιούνται απρόσκοπτα, τόσο οι συνεχείς επενδύσεις σε υπερσύγχρονες υποδομές, όσο και η πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους.

Πρόσφατα, το παράδειγμα του επιτυχημένου μετασχηματισμού του ΟΤΕ κατά τη δεκαετία της κρίσης, μελέτησαν και ανέλυσαν φοιτητές Executive MBA και καθηγητές ενός εκ των παλαιότερων πανεπιστημίων της Αμερικής, του William & Mary, καθώς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του αμερικανικού ιδρύματος από το οποίο έχουν αποφοιτήσει τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν τον ΟΤΕ στο πλαίσιο του Global Immersion Program του πανεπιστημίου, που διοργανώθηκε στην Ελλάδα.

Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, υπήρξε ειδικό workshop με τον Μιχάλη Τσαμάζ και τη διοικητική ομάδα του Ομίλου. Γεγονός που αποτελεί κορυφαία αναγνώριση για το management του Ομίλου. Που πέραν όλων των άλλων, έχει θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα της στρατηγικής του και έχει ενσωματώσει τα κριτήρια ESG εδώ και χρόνια στη λειτουργία του.

Στο 9μηνο του 2021 τα προσαρμοσμένα κέρδη για τους μετόχους της εταιρείας του ΟΤΕ ανήλθαν στα 386,5 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν στα 904,2 εκατ, ενώ 421,8 εκατ. ευρώ ήταν ο καθαρός δανεισμός εξαιρουμένων των μισθώσεων.

Το σύνολο των μερισμάτων που μοίρασε πέρσι ο ΟΤΕ έφτασε στα 425,9 εκατ. ευρώ. Ρεκόρ στη χρηματιστηριακή του ιστορία. Με την αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση να ήταν τα 367,6 εκατ. ευρώ. Μοιρασμένα στους μετόχους τα έτη 2008 και 2009.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα