Newcomers

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΝΙΣΚΙΔΗΣ

Σχεδόν 30 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στον τραπεζικό τομέα μετράει ο Γιώργος Τανισκίδης, ο οποίος κατέχει τη θέση του Προέδρου στην Optima Bank.

Δυναμικός, έμπειρος και αποτελεσματικός, έχει μπροστά του και το «στοίχημα» της εισαγωγής της τράπεζας, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μέσα στο 2022, όπως όλα δείχνουν, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την επιδραστικότητα του Γιώργου Τανισκίδη.

Η Optima Bank, αν και βγήκε στην αγορά πριν από δυόμισι χρόνια, έχει αναπτύξει ταχύ βηματισμό. Καταφέρνοντας, ακόμη και μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, να ολοκληρώσει χωρίς καθυστερήσεις τα επενδυτικά της πλάνα.

Στις αρχές του 2021, ολοκληρώθηκε και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 80,1 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη και 27 ακόμη επενδυτών. Και, όπως λέει ο Γιώργος Τανισκίδης, η «νεογέννητη» τράπεζα πέτυχε ένα σημαντικό ρεκόρ, να κερδίσει το στοίχημα της οργανικής κερδοφορίας μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες.

Αφετηρία των εξελίξεων ήταν το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Η οποία μετονομάστηκε σε Optima Bank και μετεξελίχθηκε σε μια νέα εταιρική οντότητα, στην οποία η συμμετοχή της θυγατρικής της Motor Oil έχει περιοριστεί στα επίπεδα του 15,8%.

Στο τέλος του 2020, η τράπεζα είχε σύνολο ενεργητικό κοντά στο 1 δισ. ευρώ, καθαρή θέση 131,3 εκατ. ευρώ, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 20,65%, καταθέσεις 754,3 εκατ. και δάνεια 381,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα έχει αναπτύξει δίκτυο με 26 καταστήματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο και το Ηράκλειο. Και, όπως λέει ο Πρόεδρος, «στα καταστήματα μας «παντρέψαμε» δύο κόσμους, τον φυσικό και τον ψηφιακό και αυτό αντανακλά τη διαφορετική μας φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που τοποθετεί τον πελάτη στο κέντρο ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή».

Ο Γιώργος Τανισκίδης πιστεύει στην αναπτυξιακή ορμή της Ελλάδας, τονίζοντας πως «η χώρα κρύβει μέσα της τεράστια δυναμική για να κάνει το άλμα στο μέλλον».

Εκτιμά ότι ο πακτωλός των χρημάτων που θα έρθει στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, να γίνει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για επενδύσεις.

Θεωρεί ότι οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγοράς ακινήτων, της τεχνολογίας θα απογειωθούν, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι «ευκαιρίες και προοπτικές υπάρχουν παντού. Εμείς στην Optima Bank επιλέγουμε να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις με όραμα και σχέδιο, που είναι εξωστρεφείς και θέλουν να φτάσουν μακριά».

Ο Γιώργος Τανισκίδης έχει κάνει νομικές σπουδές, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αμερική, αλλά σύντομα εγκατέλειψε το επάγγελμα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εντάχθηκε στη Motor Oil και το 1990 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον τραπεζικό χώρο από τη Xios Bank, του επιχειρηματικού ομίλου Βαρδινογιάννη. Ακολούθησε η Millennium και οι εν συνεχεία άλλες συναφείς δραστηριότητες, μέχρι να έρθει η ώρα της Optima Bank. Ενσαρκώνοντας το όραμά του για τη δημιουργία μιας τράπεζας χωρίς βεβαρυμμένο ιστορικό.

Ο Γιώργος Τανισκίδης, όταν θέλει να αποφορτιστεί από την πίεση της καθημερινότητας και τους έντονους ρυθμούς του banking, επιλέγει την ορειβασία. Έχει ανέβει στο Κιλιμάντζαρο, στον ηφαιστειογενή ορεινό όγκο της Τανζανίας, μα όταν του λείπει ο χρόνος για μακρινά ταξίδια, ανεβαίνει στον Ταΰγετο. Παίρνοντας μαζί του για συντροφιά κάποιο ιστορικό μυθιστόρημα…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα