Pioneers

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Μετρά περίπου τριάντα χρόνια στον χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Τα περισσότερα εκ των οποίων στη Pfizer, όπου βαθμιαία έχει ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας. Και από το 2017, ο Ζαχαρίας Ραγκούσης κατέχει τις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer Hellas. Ενταγμένης στον ομώνυμο πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος, μαζί με την BioNTech, παρήγαγαν το πρώτο εμβόλιο για την COVID-19.

Για τον Ζαχαρία Ραγκούση, η φαρμακευτική καινοτομία και η επένδυση στο μέλλον της Επιστήμης δεν μπορεί να είναι παρά μονόδρομος για την ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας. Όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θεώρησης των εξελίξεων, η φαρμακοβιομηχανία, με 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, προχώρησε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς σε ένα επενδυτικό άνοιγμα, που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Όπως λέει ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, «με τα δυο παγκόσμια Κέντρα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη -Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών- στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας. Ως κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας για όλο τον κόσμο».

Η επιλογή της Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης ήταν μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, με διεθνή ανταγωνισμό. Όπως τονίζει ο διοικητικός ηγέτης της Pfizer Hellas, «σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας έχει αποκτήσει μια συγκριτικά πλεονεκτική θέση στη διεκδίκηση διεθνών επενδύσεων. Ήδη έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς του επιχειρείν και της οικονομίας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να σημειώνει καθημερινά άλματα. Παράλληλα, το περιβάλλον είναι ελκυστικό και τα πλεονεκτήματα πολλαπλά. Το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας έχει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους και τα πρώτα αποτελέσματα από την υλοποίησή του είναι ενθαρρυντικά».

Στα εξόχως σημαντικά στοιχεία της επιδραστικής αυτής επένδυσης, τα οποία επισημαίνονται σε ειδική έρευνα του ΙΟΒΕ, είναι ότι θα συνεισφέρει 1,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας σωρευτικά, στη δεκαετία έως το 2030. Ενώ στο ίδιο διάστημα το δημόσιο θα έχει έσοδα 550 εκατ. ευρώ, κυρίως από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Χωρίς να περιλαμβάνονται οι εισφορές μέσω των μηχανισμών clawback και rebates, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 670 εκατ. ευρώ.

Η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί απευθείας από την Pfizer θα ανέλθει σε 730 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, εκτιμάται ότι στη δεκαετία έως το 2030 η λειτουργία της Pfizer στην Ελλάδα θα προσφέρει 870 συνολικά θέσεις εργασίας. Κάθε μία θέση εργασίας στην Pfizer υποστηρίζει 3,1 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, διαπιστώνεται από την έρευνα του ΙΟΒΕ.

Όπως επίσης επισημαίνεται, μια άλλη παράμετρος της επένδυσης είναι ότι συμβάλλει στο brain gain καθώς ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, περίπου το 80%, στα δύο hubs της Θεσσαλονίκης θα προέρχεται από την περιοχή.

Ο Ζαχαρίας Ραγκούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, την οποία και υπεραγαπά. Προσηνής και ευγενής, κερδίζει άμεσα τις εντυπώσεις. Εργάζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά, στηρίζοντας τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας. Οι συνεργάτες του τον σέβονται απόλυτα και μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια.

Είναι από τα στελέχη, που γνωρίζουν καλά την αγορά. Καθώς όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, λένε ότι «ξέρει να πιάνει τον παλμό της».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα