Titans

ΠΗΤΕΡ ΛΙΒΑΝΟΣ

Με κληρονομιά ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα της εγχώριας ναυτιλίας ο Πήτερ Λιβανός, γιος του εφοπλιστή θρύλου Γιώργου Λιβανού, έχει δώσει το δικό του στίγμα στον συγκεκριμένο χώρο. Με συνέπεια να αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος της πράσινης στροφής και της προσπάθειας απανθρακοποίησης του κλάδου.

Ο Greek shipping tycoon, όπως είναι ο χαρακτηρισμός που του έχουν αποδώσει τα διεθνή μέσα, αποφεύγει την έκθεσή του στη δημοσιότητα. Στην Ελλάδα μάλιστα, οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εστιαζόμενες σε εκδηλώσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Όπως είναι τα Ποσειδώνια, όπου οι εκάστοτε τοποθετήσεις του προκαλούν αίσθηση.

Ο Πήτερ Λιβανός είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες που δραστηριοποιήθηκαν στον κλάδο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εδραιώνοντας την παρουσία του στον κλάδο από το 2001 και χτίζοντας σταδιακά έναν μεγάλο στόλο με LNG Carriers. Και τούτο γιατί πίστευε εξαρχής πως το φυσικό αέριο θα διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο, καθώς ο κόσμος γίνεται βαθμιαία πιο ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τη VesselsValue, μέσω των εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακών του (GasLog και GasLog Partners), διαχειρίζεται συνολικά 33 πλοία μεταφοράς LNG, συνολικής αξίας 4,4 δισ. δολαρίων.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ο Πήτερ Λιβανός τάραξε τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς, με την απόφασή του να προχωρήσει στη συγχώνευση της GasLog με τον ενεργειακό βραχίονα της Blackrock. Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε την αποχώρηση της εταιρείας του από την Wall Street και τη μετάβασή της σε μία νέα εποχή.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης, «η συναλλαγή αποτελεί το επόμενο βήμα μετασχηματισμού της GasLog. Προσφέροντας στους μετόχους ένα άμεσο και σημαντικό premium για τις μετοχές τους και επιτρέποντας στην εταιρεία να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια ανάπτυξης που δεν υπάρχουν σήμερα στις δημόσιες αγορές μετοχών».

Το 2016, σε μία από τις δύσκολες εποχές της ελληνικής οικονομίας, ο Πήτερ Λιβανός αποφάσισε να επενδύσει στην χώρα. Η Gaslog απέκτησε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade, που αναπτύσσει το Έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, συμμετέχοντας σε ένα από τα πιο μεγαλόπνοα projects των τελευταίων ετών.

Παράλληλα, υπήρξε ένας από τους πρώτους πλοιοκτήτες που υποστήριξαν το Poseidon Principles του 2019, την πρωτοβουλία των κορυφαίων ναυτιλιακών τραπεζών να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τους στόχους αειφορίας του ΙΜΟ.

Η δυναμική του εφοπλιστή στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από το 2011 και έπειτα, περιλαμβάνεται κάθε χρόνο στη λίστα των Lloyd’s List με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα