Titans

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Σε διαδοχικά ρεκόρ οδηγεί τον όμιλο Mytilineos o διορατικός και πολύπλευρα επιδραστικός Πρόεδρός του, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο οποίος έχει δομήσει έγκαιρα τις δραστηριότητες του ομίλου έτσι ώστε να μπορεί και εξασφαλίζει πλεονεκτήματα σε κάθε συγκυρία.

Ξεχωριστή σημασία δίνει επίσης ο όμιλος και στην ευθυγράμμιση με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης (ESG), καθώς είναι από τους πρώτους που έθεσαν καθαρούς στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Με παρεμβάσεις που προκαλούν συζητήσεις, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θέτει πάντα επί τάπητος τα σοβαρά ζητήματα. Όπως συμβαίνει με το φυσικό αέριο, για το οποίο οι βολές του είχαν στόχο την αμήχανη πολιτική της Ευρώπης. Καθώς είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας πως «οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν κατάφεραν να υπολογίσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην εποχή της πράσινης μετάβασης. Και αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που ακολουθούν».

Η Mytilineos αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο που η διοίκησή της έχει τοποθετηθεί εγκαίρως, με προνοητικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, σε κάθε τομέα δραστηριότητάς της. Ώστε όλες οι αλλαγές που έρχονται να λειτουργούν υπέρ της.

Κυκλική οικονομία, πράσινη ενέργεια, βιώσιμα έργα αποτελούν όχι πλέον στόχους, αλλά πηγές κερδών που κάθε χρόνο θα μεγαλώνουν τον καλά τοποθετημένο όμιλο.

Το περιβάλλον της ζήτησης και των τιμών του αλουμινίου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, η ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ωρίμανση νέων σημαντικών έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και η σταδιακή ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, αποτελούν τις βάσεις για την επίτευξή ιστορικά υψηλών οικονομικών επιδόσεων για τη Mytilineos στην ετήσια χρήση του 2021. Μια ισχυρή πρόγευση γι’ αυτό έδωσαν τα αποτελέσματα 9μήνου, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 115 εκατ. ευρώ και τον κύκλο εργασιών να ανεβαίνει κατά 27%, στα επίπεδα των 1,7 δισ. ευρώ.

Ο αρχικός στρατηγικός στόχος ήθελε πάνω από το 40% της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) του 2025 να προέρχεται από δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης. Οδηγώντας έτσι στον διπλασιασμό των κερδών έως εκείνη τη χρονιά. Αυτή όμως η πρόβλεψη άλλαξε προς το θετικότερο, κυρίως λόγω σημαντικών εξελίξεων στην αγορά αλουμινίου. Και πλέον, όπως διατυπώθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στη Γενική Συνέλευση του περσινού Ιουνίου, προβλέπεται ότι τα κέρδη θα διπλασιαστούν έως το 2022.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων για τον όμιλο ανέρχεται σε 848 εκατ. ευρώ. Ενώ, συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ.

Ενόψει των σημαντικών επενδύσεων που ήδη υλοποιούνται και άλλων που έχουν δρομολογηθεί και προωθούν την ενεργειακή μετάβαση και αειφορία, η Mytilineos ολοκλήρωσε πέρσι με επιτυχία την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,25% και λήξη το 2026, βελτιώνοντας περαιτέρω το ήδη εξαιρετικό της πιστωτικό προφίλ.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, ο όμιλος έκλεισε συμφωνία με τη ΔEΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και με την GLENCORE για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου.

Πέραν τούτων, ιστορικό χαρακτήρα είχε και η σύμπραξη Μυτιληναίου-Περιστέρη, μέσω της οποίας «κλείδωσαν» σιδηροδρομικά έργα, συνολικής αξίας 259 εκατ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα