Icons

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Γείτονες σε μεσοτοιχία είναι η υγεία με τη νόσο, έλεγε ο Αισχύλος…

Όπως και να ’χει, όταν τυχαίνει το κακό, δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε και συνηθισμένο, να βγαίνει κάποιος και να το λέει δημόσια. Πόσο μάλλον αν έχει θέση στην πολιτική σκηνή του τόπου. Όπου μια αναφορά σε ασθένεια μπαίνει πρώτα στη ζυγαριά που μετράει το πολιτικό κόστος. Και, κατά το πλείστον, αποφεύγεται η συνέχεια.

Κάτι τέτοιο καταφανώς και δεν ισχύει στην περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, έσπευσε να αποκαλύψει ευθύς εξαρχής ότι πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα. Μια σοβαρή ασθένεια του αίματος, που «χτυπάει» περίπου πεντακόσιους κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το ψυχικό θάρρος, ο δυναμισμός και η αισιοδοξία ποτέ δεν έλειψαν από την Ντόρα Μπακογιάννη. Εξ απαλών ονύχων μέσα στην πολιτική και τις δαιδαλώδεις διαδρομές της. Αλλά και συνάμα εξοικειωμένη με το αναπάντεχο…

Τον Σεπτέμβριο του 1989 και σε ηλικία 35 ετών, βιώνει το σοκ του θανάτου του συζύγου της, Παύλου Μπακογιάννη, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη».

Αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2002, πριν ορκιστεί Δήμαρχος Αθηναίων, ήρθε και η ίδια τετ-α-τετ με τον θάνατο. Μανιακός την πυροβόλησε από μισό μέτρο, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της. Γλύτωσε από θαύμα, καθώς εκείνη τη στιγμή έσκυψε να πιάσει την τσάντα της.

Αλλά και μέσα στο οικογενειακό της περιβάλλον, η Ντόρα Μπακογιάννη γνώρισε από πρώτο χέρι το πώς είναι «συμβίωση» με μια χρόνια ασθένεια, αφού η μητέρα της, Μαρίκα, έπασχε από πολιομυελίτιδα. Και την αντιμετώπιζε με γενναιότητα. Όπως αντιμετωπίζει κι εκείνη, τώρα, τη δική της περιπέτεια.

«Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου», έγραψε στη συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook στις 18 του μηνός του περασμένου Οκτωβρίου, με την οποία γνωστοποίησε το πρόβλημά της.

Μετέπειτα ακολούθησαν κι άλλες αναφορές για την αναμέτρησή της με την ασθένεια.

«Αυτό που δεν ελέγχεις -είπε- αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν. Ωστόσο, η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται.

Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου… Δεν θα το βάλω κάτω. Η δική μου ζωή είναι αρκετά περιπετειώδης. Οπότε έμαθα. Δεν γίνεται να μη μάθεις».

Βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, με πατέρα και αδελφό Πρωθυπουργούς, με γιο Δήμαρχο στην Αθήνα, αλλά και με 7 εγγόνια, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν χάνει την καθημερινή επαφή της με την πολιτική. Δίνοντας το «παρών» όπου απαιτείται.

Η εμφάνισή της στη Μητρόπολη, όπου προσήλθε για να πει κι εκείνη το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Χαρακτήρισαν την παρουσία της σαν «μια βουβή κραυγή δύναμης, στη μάχη με την ασθένεια».

Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποδείξει ότι μπορεί και ξέρει να ξεπερνάει τα δύσκολα. Με υπομονή και αισιοδοξία. Όπως πάντα, έτσι και τώρα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα