Titans

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας δυναμικός επιχειρηματίας που δεν αρκέστηκε ποτέ στα του οίκου του. Αντίθετα, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την ανάταξη της οικονομίας, όντας κι ένας μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης με διεθνή εμβέλεια και με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Μπορεί οι δύο ιδιότητες να φαίνονται μακριά η μία από την άλλη, για εκείνον, όμως, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Γιατί και στις δύο περιπτώσεις προτάσσεται η διάθεσή του, ως επιχειρηματία μεν για διαρκή εξέλιξη και μετεξέλιξη των δραστηριοτήτων του -ακόμη κι αν μεσολαβούν περίοδοι ανάπαυλας, προφανώς για ανασυγκρότηση- και ως συλλέκτη για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την επικοινωνία του ευρύτερου κοινού με την τέχνη.

Όλα σφραγίζονται, άλλωστε, από το ίδιο πάθος και την επιθυμία του να συνεισφέρει σε αλλαγές, που θεωρεί ότι είναι χρήσιμες για την πρόοδο της χώρας και τους ανθρώπους της.

Στο πνεύμα αυτό, ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε, τη χρονιά που πέρασε, η παρέμβαση του Οργανισμού ΝΕΟΝ, που είναι δημιούργημά του, στη μετατροπή και ανάδειξη, μεγάλου τμήματος (6.500 τ.μ. συγκεκριμένα) του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν σε χώρο πολιτισμού, ανοιχτό για όλους.

Χάρη στη συνεργασία του με τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία ανήκει το οικοδόμημα (ως γνωστόν στο Καπνεργοστάσιο στεγάζονται η Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής) και με την δωρεά ύψους 1,2 εκατ. ευρώ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το κτιριακό αυτό συγκρότημα αναβαθμίστηκε και άρχισε τη λειτουργία του με μία μεγάλη έκθεση, που αντλούσε έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ενώ στο ίδιο πλαίσιο της έκθεσης «Portals | Πύλη» εντάχθηκε και η φιλοξενία, στη συνέχεια, του καταξιωμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Εντυπωσιακή, όμως, είναι η ανακοίνωση της δωρεάς, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του «Κτιρίου Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος» στο Κολλέγιο Αθηνών του Ψυχικού (με την διάθεση επιπλέον 500.000 για τον εξοπλισμό). Μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΣΥΝΝΕΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον ίδιο. Με μόνο σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου, σε μερικά χρόνια, το 2025 για την ακρίβεια, που συμπίπτει με τα 100 χρόνια του Κολλεγίου. Το «Κτίριο» αυτό των 1.500 τ.μ. θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο με τη στέγαση προγράμματος τεχνών, αλλά και ως καλλιτεχνική – εκθεσιακή μονάδα ανοιχτή στην κοινότητα.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια παρέμβαση, πιστή στο ανήσυχο και καινοτόμο πνεύμα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που στοχεύει σε δράσεις με διάρκεια στο χρόνο και σαφή αποτελέσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά, κινείται και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «διαNEOσις», που ίδρυσε το 2016 ο ίδιος -καλύπτει εξ ολοκλήρου και το κόστος λειτουργίας του- και έκτοτε παράγει σταθερά ερευνητικό έργο για τα ουσιαστικά προβλήματα, που απασχολούν την χώρα, παρέχοντας τεκμηριωμένα στοιχεία και υποδεικνύοντας λύσεις.

Όσον αφορά το μέλλον της σπουδαίας συλλογής του ωστόσο, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του. Έχοντας σταματήσει πλέον -κατά δήλωσή του-να συλλέγει έργα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην λύση που θα δοθεί για την ανάδειξη της συλλογής.

Κι ίσως μέσα το 2022 τα νέα σχέδια του να αποκαλύψουν μία νέα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Ανεξάρτητη φυσικά από εκείνη στον τομέα των επενδύσεων, όπου η DECA Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου δημιουργεί ένα νέο fund με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων 200 εκατ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα