Leaders

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Στιβαρή παρουσία και δυναμική προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Με ξεκάθαρα πηγαίες ικανότητες στην εκφορά του λόγου, αεικίνητος, οργανωμένος, ευθύς και, κυρίως, αποτελεσματικός, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δίνει «πόντους» στην ελληνική διπλωματία. Αναβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο της χώρας σε όλα τα διεθνή fora.

Στη μνήμη όλων έχει χαραχθεί ο εκρηκτικός διάλογος που είχε τον περσινό Απρίλιο, στην Άγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εκεί, ο Νίκος Δένδιας έδωσε χωρίς περιστροφές την πρέπουσα σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Προβάλλοντας συγκροτημένα τις πάγιες ελληνικές θέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στηλιτεύοντας από την άλλη πλευρά τις επεκτατικές διαθέσεις της γείτονος. Η επιτομή του «αγαπητέ Μεβλούτ, τα ψέματα τέλειωσαν»…

Ήταν ένα live στιγμιότυπο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που, αν και απείχε από το αυστηρό πρωτόκολλο της διπλωματίας, χάρισε στους Έλληνες ένα αίσθημα δικαίωσης απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία. Με τον Νίκο Δένδια να είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, για να δώσει απαντήσεις αν προκληθεί. Όπως και έγινε.

Ο υπουργός Εξωτερικών κρίνεται επιτυχημένος και από σειρά εξαιρετικά σημαντικών συμφωνιών που έγιναν πέρσι, απόλυτα ενδεικτικών της ισχυροποίησης της θέσης της Ελλάδας διεθνώς και ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μία εξ αυτών είναι και η αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο και αναβαθμίζει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

Μάλιστα η συμφωνία συνοδεύτηκε και από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την προστασία της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας και την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την σαφή αμερικανική καταδίκη της απειλής χρήσης βίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε μια έμμεση καταδίκη του (τουρκικού) casus belli, μια κίνηση υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων.

Επιπλέον, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών στην ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Η οποία πέραν του εξοπλιστικού πακέτου με τις φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale, η συμφωνία περιλαμβάνει και το εξαιρετικά σημαντικό σκέλος της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Μία ακόμη συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής υπεγράφη τον Νοέμβριο μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εξίσου σημαντική κρίνεται και η δράση του υπουργού Εξωτερικών σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που μέχρι χθες δεν θεωρούνταν άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Με σειρά ταξιδιών ο Νίκος Δένδιας ισχυροποιεί την θέση της χώρας σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη, την στιγμή που η ΕΕ θεωρεί πλέον την συγκεκριμένη περιοχή ως «πίσω αυλή» της.

Ο Νίκος Δένδιας, όμως, ξεχώρισε και για την στάση του στο Κοινοβούλιο, όταν με την τοποθέτησή του έβαλε φρένο στις διχαστικές και εμφυλιοπολεμικές «κορόνες» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος μετά από αυτό, αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στην σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους, είναι απαράδεκτη» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα