Leaders

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Non stop είναι το βαρυφορτωμένο επαγγελματικό πρόγραμμα για τον Νίκο Σταθόπουλο. Τον Έλληνα που έχει φτάσει να συγκαταλέγεται στην παγκόσμια αφρόκρεμα των επιδραστικότερων dealmakers.

Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με έναν διεθνή θόρυβο γύρω από το όνομά του, καθώς κινήθηκε δυναμικά για την εξαγορά της Ίντερ. Μπορεί ο φιλοπαναθηναϊκών αισθημάτων, αλλά και δεδηλωμένος οπαδός της λονδρέζικης Τσέλσι, να μην κατάφερε να σκοράρει επενδυτικά στην Ιταλία, αλλά στη γενέτειρά του έπαιξε μεγάλη μπάλα…

Στα μέσα του περασμένου Ιουλίου και από την ηλιόλουστη Μύκονο όπου βρισκόταν για διακοπές, έκλεισε τη συμφωνία πώλησης της φαρμακευτικής Pharmathen έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Κίνηση, η οποία απέφερε υπεραξίες 1,1 δισ. μέσα σε διάστημα έξι ετών από την εξαγορά της, για το γιγαντιαίας οικονομικής επιφάνειας επενδυτικό σχήμα της BC Partners, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 35 δισ. ευρώ. Επικεφαλής του οποίου, αλλά και μέτοχος είναι ο Νίκος Σταθόπουλος.

Την επομένη του Δεκαπενταύγουστου ήρθε η ανακοίνωση άλλης μιάς σημαντικής κίνησης που είχε τη σφραγίδα του διορατικού Έλληνα. Αφορούσε την εξαγορά της Wind Ελλάς με τίμημα 970 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκε από τον ελεγχόμενο από την BC Partners, γκρουπ της United. Όπου ο Νίκος Σταθόπουλος ως Πρόεδρος διαμορφώνει νέα δεδομένα για τη θέση του ενοποιημένου ομίλου Wind-Nova στην ελληνική αγορά.

Αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ήρθε ακόμη ένα επενδυτικό χτύπημα με την εξαγορά του 90% της Pet City. Μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης οικογενειακής εταιρείας, με ηγετική θέση στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για κατοικίδια. Αυτή τη φορά η εξαγορά έγινε από ένα νέο fund, το BC Partners GR Investment. Με τον Νίκο Σταθόπουλο να δηλώνει ότι: «Η πεποίθησή μας για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, μας οδήγησε στη δημιουργία του ενός ειδικού επενδυτικού βραχίονα που αποσκοπεί στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη». Με κεφαλαιακή δύναμη πυρός που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα μισά μπορούν να προέλθουν από δανειακή μόχλευση) το νέο fund αναμένεται να προχωρήσει σε σειρά εξαγορών

Όσο για τον Έλληνα deal maker, βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά στην «ιεραρχία» της διεθνοποιημένης αγοράς των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds). Με συσσωρευμένη εμπειρία 25 ετών, μετράει πλέον 16 χρόνια παρουσίας στο σχήμα της βρετανικής BC Partners, που είναι ένα από τα παλαιότερα επενδυτικά σχήματα στον κόσμο, καθώς το πρώτο του fund δημιουργήθηκε το 1986.

Ο Νίκος Σταθόπουλος έχει γεννηθεί στο κέντρο της Αθήνας και έχει τελειώσει το Κολλέγιο Αθηνών, έχοντας μία τάξη διαφορά από τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπήκε πρώτος στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ), τέλειωσε αριστούχος, πήρε υποτροφία για το φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (στο οποίο τώρα είναι μέλος του διεθνούς board) κι έπειτα μπήκε στο στίβο των αγορών. Όπου και θητεύει ως οξυδερκής κυνηγός επενδυτικών ευκαιριών.

Μιλάει 5 γλώσσες, διαμένει εδώ και 2,5 δεκαετίες στην αριστοκρατική συνοικία του Τσέλσι και είναι οπαδός της ομάδας των «μπλε» με δική του σουίτα στο γήπεδο.

Διατηρεί πάντα ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας με τη γενέτειρα, την οποία και επισκέπτεται έστω και για λίγες μέρες, σε κάθε ευκαιρία. Παρά το βαρύ του πρόγραμμα, με τα συνεχή ταξίδια ανά τον κόσμο…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα