Leaders

ΑΛΕΞ ΦΩΤΑΚΙΔΗΣ

Πώς το έχει πει ο Πλάτωνας; Οι άνθρωποι, γενικά, κρίνουν περισσότερο από τα φαινόμενα, παρά από την πραγματικότητα. Γιατί η όραση ανήκει σε όλους, ενώ η αντίληψη σε λίγους…

Ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους συγκαταλέγεται και ο Άλεξ Φωτακίδης. Όχι μόνο με την έννοια της προσέγγισης που έκανε πριν από σχεδόν 24 αιώνες ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, αλλά και με τη σύγχρονη θεώρηση των εξελίξεων στο επιχειρηματικό και επενδυτικό «μέτωπο».

Ικανότατος και αποτελεσματικός μάνατζερ, ο… αλλεργικός με τη δημοσιότητα Άλεξ Φωτακίδης αντελήφθη έγκαιρα τα σημεία των καιρών για τις προοπτικές που «κρύβει» στην Ελλάδα. Κινητοποιώντας το γιγαντιαίο αμερικανικό Private Equity & credit fund της CVC Capital (που διαθέτει 105 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση) για τοποθετήσεις στη χώρα. Όπου μετά από χρόνια επενδυτικής επέλασης, έχει καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές. Με τον Άλεξ Φωτακίδη, που είναι εγκατεστημένος πλέον στην Αθήνα, να έχει την υπευθυνότητα για την εν Ελλάδι παρουσία της CVC.

Ξεχωριστικό σημείο αναφοράς για του 2021 αποτέλεσε ασφαλώς η συμμετοχή της CVC στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ. Στην οποία, με το 10% που απέκτησε, εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ, έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος.

Νωρίτερα, τον Μάρτιο της περσινής χρονιάς, είχε κλείσει η μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι συνολικού τιμήματος 505 εκατ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία να περιμένει το «πράσινο φως» από την ευρωπαϊκή διεύθυνση ανταγωνισμού.

Στις αρχές της περσινής χρονιάς ολοκληρώθηκε και η εξαγορά της Vivartia, μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων και εστίασης στην Ελλάδα. Με τίμημα 175 εκατ. ευρώ και δανειακή εισφορά 25 εκατ. ευρώ από την CVC Capital, που ανέλαβε και τα 425 εκατ. ευρώ των δανειακών βαρών του ομίλου. Ακολούθησε, τον περσινό Απρίλιο, η εξαγορά πλειοψηφικού «πακέτου» (70%) της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» με υπολογιζόμενο τίμημα περί τα 55 εκατ. ευρώ.

Στην επενδυτική φαρέτρα του fund της CVC υπάρχει ακόμη η μεγάλη θέση στο χώρο της υγείας, που έχει ‘’κτιστεί’’ μέσω ενός ξεχωριστού βραχίονα (του Hellenic Healthcare Group). Στην προκειμένη περίπτωση και για τα διαδοχικά deal συγκέντρωσης δυνάμεων (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta Interclinic) έχουν δαπανηθεί άνω των 400 εκατ. ευρώ. Με την ταυτόχρονη ανάληψη δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Πέραν τούτων η CVC έχει εξαγοράσει τρεις μαρίνες (Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας) ενώ έχει αποκτήσει και το 49% της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το συνολικό ύψος των επενδυτικών κεφαλαίων που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα η CVC Capital κινείται στα επίπεδα των 1,2 δισ. Αν περιληφθεί και η Εθνική Ασφαλιστική πάει στα 1,7 δισ. ή άνω των 2,3 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των δανείων που κληροδοτήθηκαν. Γεγονός που καθιστά τον partner της CVC στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδη ώς ένα από τα επιδραστικότερα στελέχη της αγοράς. Ο ίδιος, μιλώντας τον περσινό Μάιο στο φόρουμ των Δελφών, είχε αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να πείσει την επιτροπή του CVC να επενδύσει στην χώρα μας το 2016, όταν η απόδοση των κρατικών ομολόγων ήταν στο 8,5%… Προσθέτοντας ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πλέον εξαιρετικές και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το επενδυτικό κρεσέντο θα συνεχιστεί.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα