Leaders

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ

Problem solver. Ένας λύτης προβλημάτων, με κομβικό ρόλο σε ειδικές αποστολές από το δύσκολο πόστο του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Πατέλης είναι μια από τις επιλογές που έχει την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προερχόμενος από τον διεθνή «στίβο» των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, ο 50χρονος τεχνοκράτης, καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα ενδιαφερόντων. Το οποίο ξεκινά από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, περνάει από τις πυκνές πρωτοβουλίες με άξονα την ανάπτυξη και φτάνει μέχρι για «ευαίσθητες πτυχές» των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Αλέξης Πατέλης εστίασε την προσοχή του και στο μεγάλο, όσο και κρίσιμο, «στοίχημα» της περσινής Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως δήλωνε, άλλωστε, στο mononews.gr λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της σημαντικής υπερκάλυψης που καταγράφηκε, το πραγματικό δημόσιο συμφέρον είναι ένας τραπεζικός τομέας που χορηγεί δάνεια.

«Πρόκειται -όπως- για μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικά. Ένας, εν δυνάμει, συστημικός κίνδυνος φεύγει από το τραπέζι και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θωρακίζεται κεφαλαιακά. Μακροπρόθεσμοι, θεσμικοί επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα».

Όπως ο ίδιος τονίζει στους συνομιλητές του ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα είναι μια βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε μια ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια στο χρόνο, με βιώσιμα χαρακτηριστικά. Στη βάση επενδύσεων και ενός διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου, φιλικού προς τις αγορές.

Το ενδιαφέρον του Αλέξη Πατέλη ήταν εξ ίσου έντονο και για την επίσης άκρως επιτυχημένη, κεφαλαιακή αύξηση της ΔΕΗ. Αναφερόμενος μάλιστα με έμφαση στις μεγάλες προοπτικές που έχει μπροστά της η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας. Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν στον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ‘’ρόλο κλειδί’’ και στις δύο κεφαλαιακές αυξήσεις (Πειραιώς και ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων καλύφθηκε από ξένους επενδυτές.

Ο Αλέξης Πατέλης είναι άλλωστε, εκ της θέσεως που κατέχει, σε συνεχή, ανοικτή γραμμή με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Θεωρείται μία από τις ισχυρές ελληνικές φωνές της χώρας προς το εξωτερικό, καθώς αξιοποιώντας τη μακρά εμπειρία μιας διεθνούς καριέρας εκτός Ελλάδας, θέτει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της. Που εν τέλει αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων. Κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η επιλογή πολιτικών που στηρίζουν τρεις βασικούς στόχους: τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι στοχευμένες μειώσεις φόρων, όχι ως αυτοσκοπού, αλλά με αναπτυξιακή στόχευση, και το ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα.

Δεν κρύβει πως η χρονιά που πέρασε ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ήταν όμως από εκείνους που από τις αρχές του έτους, κόντρα στις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, έβλεπε την οικονομία να ανακάμπτει δυναμικά.

Όπως και γίνεται στην πράξη. «Just Do It» (απλά κάν’ το)θα μπορούσε να είναι άνετα το μότο ενός από τους πιο επιδραστικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα