Leaders

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Όταν στα μέσα Μαΐου της περσινής χρονιάς ξεκίνησε η διαδικασία της ένωσης των εταιρειών που συμμετείχε το Virtus South European Fund με εκείνες της IDEAL, o Managing Partner του fund, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, είχε σπεύσει να δηλώσει: «Πρόκειται για ένα δυναμικό deal με ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση που θέτει νέους όρους για γοργή ανέλιξη και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης του Ομίλου IDEAL».

Μετά από 7 μήνες, στα τέλη του 2021, η νέα IDEAL όχι μόνον κατάφερε να ενσωματώσει πετυχημένα όλες τις δραστηριότητες αλλά και να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, με αύξηση μεγαλύτερη από 50% σε έσοδα και κερδοφορία.

Το Virtus South European Fund ξεκίνησε με κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε αρχικά την επένδυση στην Astir-Vitogiannis τον Σεπτέμβριο 2017, για να ακολουθήσει η επένδυση στην Three Cents αρχές του 2020. Ενδιάμεσα η Virtus International Partners ολοκλήρωσε με επιτυχία την επένδυση στα Αττικά Πολυκαταστήματα (Attica) μέσω ενός άλλου επενδυτικού σχήματος.

Η δραστηριοποίησή του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στο κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών και των επενδύσεων ξεκίνησε με την ίδρυση του χρηματοοικονομικού Ομίλου Π&Κ, τρία χρόνια πριν από την οικονομική έκρηξη που προκάλεσε η έλευση του ευρώ. Αποεπένδυσε το 2007 και κράτησε υψηλές διοικητικές θέσεις σε Ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2017 που ξεκίνησε την εταιρία διαχείρισης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (Private Equity) Virtus International Partners.

Η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της μετατροπής της IDEAL σε εισηγμένη εταιρία συμμετοχών βρίσκει τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου στην θέση του Προέδρου του Δ.Σ και την μετοχική σύνθεση αισθητά διαφοροποιημένη. Με το ίδρυμα Δαυίδ-Λεβέντη να ελέγχει ποσοστό 20%, τους Θεσμικούς Επενδυτές 26%, τον αρχικό μέτοχο και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα (Στέλιος Βυτόγιαννης, Olympia Group, VNK) με 35% και τους ιδιώτες επενδυτές 19%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς η δημιουργική, από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, στρατηγική επιλογή της δημιουργίας ενός εισηγμένου στο χρηματιστήριο, μεγάλου εταιρικού σχήματος συμμετοχών, αποτελεί καινοτομία για τα Ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που Private Equity μετατρέπει τις συμμετοχές του σε εισηγμένη πολυμετοχική εταιρία και αλλάζει τον χαρακτήρα του, προσβλέποντας σε άντληση κεφαλαίων από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα deal που, πέραν του αμιγώς χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, αναμένεται να επιδράσει στο επενδυτικό τοπίο. Ειδικά μάλιστα όταν η Ελληνική οικονομία, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει τώρα σε φάση στιβαρής ανάκαμψης.

Αναμφίβολα όλα αυτά παραπέμπουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια. Διότι ο εισηγμένος όμιλος, με την είσοδό του σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιδιώκει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών, της κερδοφορίας, της ρευστότητάς του και την εν γένει δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Κρίνοντας, μάλιστα, από τη μετοχική σύνθεση και την εγνωσμένη ικανότητα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου να ανοίγει νέους δρόμους, η εταιρeία συμμετοχών IDEAL δείχνει να έχει γερές βάσεις.

Η πρόκληση, για τον Χημικό Μηχανικό του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στο INSEAD Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, είναι μαζί με την ομάδα του να αξιολογήσουν σωστά τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να πραγματοποιήσουν το 2022 νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις και να δημιουργήσουν διαχρονική αξία για τους μετόχους τους.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα