Leaders

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ο Κεντρικός Έλληνας Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται επί 7,5 χρόνια σε μια τόσο καίρια θέση, που εξ αντικειμένου τον καθιστά ως το πλέον επιδραστικό πρόσωπο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι μόνο.

Εύστροφος, με βαθιά γνώση των οικονομικών, αποτελεσματικός, αρκούντως επικοινωνιακός και με πολιτική σκέψη, έχει ως θεμελιώδη αρχή τη σκληρή και μεθοδική δουλειά. Στηριζόμενος και στο ομαδικό πνεύμα όλων όσοι τον πλαισιώνουν. Γεγονός που, πέραν των άλλων, πιστοποιείται και από τις άρτια δομημένες τοποθετήσεις του στα όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Είτε η συζήτηση αφορά τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, είτε τα «κόκκινα» δάνεια και τις προοπτικές ανάπτυξης, είτε τη συμμετοχή της χώρας στο QE της ΕΚΤ. Ακόμη και για τις αναγκαίες δράσεις με φόντο την κλιματική αλλαγή.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλάει πάντα με βάση τα εκάστοτε αξιολογημένα στοιχεία. Χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις, θίγοντας τα ζητήματα στην «καρδιά» τους, αλλά και προτείνοντας λύσεις, όπου κρίνει ότι απαιτούνται. Με την όλη στάση του, χαίρει εκτίμησης και αποδοχής στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, εκφράζοντας τον θεσμικό του ρόλο, έχει ως πρωταρχικό μέλημα το συμφέρον της χώρας, απαλλαγμένο από τις όποιες, συγκυριακές, πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για επερχόμενη δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης. Με ρυθμούς 3,5% κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο. Τονίζοντας επιπρόσθετα, πως ο συνδυασμός της ισχυρής ανάκαμψης με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση της απόκτησης ελληνικών χρεογράφων από την ΕΚΤ.

Ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί τα επόμενα χρόνια με ευρωπαϊκούς πόρους που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, μέσα από τα Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ). Η πλήρης και έγκαιρη αξιοποίηση τους θα αυξήσει τις επενδύσεις, θα ενισχύσει τη συνολική παραγωγικότητα, ενώ θα συμβάλλει στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο Γιάννης Στουρνάρας επικρότησε τις κεφαλαιακές αυξήσεις (Πειραιώς και Alpha Bank) καθώς αυτές ενισχύουν τους ισολογισμούς τους. Και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ως επόπτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας επέδρασαν καταλυτικά στο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής στην κεφαλαιακή αύξηση της Attica Bank.

Όλα αυτά, στον θετικό απόηχο της συνεχιζόμενης ραγδαίας απομείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των επιπτώσεων της πανδημίας στην εξυπηρέτηση του δανεισμού.

Ο Διοικητής, επίσης, έχει καλέσει τους servicers να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία του θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική διαχείριση του χρέους των ιδιωτών.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα, η κλιματική αλλαγή συνιστά τη νέα μεγάλη πρόκληση, καθώς επιβάλλει τη μετάβαση της οικονομίας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα