Leaders

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Οι πολιτικοί αναλυτές έδειξαν εξ αρχής την εμπιστοσύνη τους στον Κωστή Χατζηδάκη. Κι όταν στις αρχές της περσινής χρονιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια «ειδική αποστολή» που μόνο ένα τόσο αποτελεσματικό πρόσωπο θα μπορούσε να φέρει εις πέρας.

Η επιβεβαίωση των ικανοτήτων που διαθέτει ο Κωστής Χατζηδάκης ήρθε γρήγορα, καθώς ο υπουργός έχει ήδη νομοθετήσει ριζικές αλλαγές. Τόσο στο ασφαλιστικό πεδίο, με την αλλαγή της δομής και της λειτουργίας του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και με στόχο την ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Όσο και στο νευραλγικό τομέα του εργασιακού.

Παρεμβάσεις που μέχρι σήμερα κανείς από τους προκατόχους του δεν κατάφερε να προωθήσει, χωρίς να προκληθούν σφοδρές συγκρούσεις με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Για πρώτη φορά καθιερώθηκε στη χώρα νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία και την επιπλέον αμοιβή για όσους απασχολούνται με αυτό το καθεστώς. Επίσης, άναψε το «πράσινο φως» της 10ωρης απασχόληση για έξι μήνες, ήρθε η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την καταγραφή των ωρών απασχόλησης, ενώ θεσμοθετήθηκε η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο πρώτο κιόλας τρίμηνο ανάληψης των καθηκόντων του, προχώρησε στο αυτονόητο. Θεσμοθετώντας την Εθνική Σύνταξης ως προσωρινή, για όσους βρίσκονται εν αναμονή συνταξιοδότησης, ακόμη και πάνω από τέσσερα χρόνια. Πέραν τούτου, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα» για την έκδοση των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.

Παράλληλα, ο υπουργός ακολουθώντας το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε στη ΔΕΗ «επιστρατεύει» τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Με την τοποθέτηση αμισθί project manager και ειδικής ομάδας, την αλλαγή της διοίκησής του, την εκπαίδευση και πιστοποίηση ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών για τη διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών φακέλων, αλλά και τη δημιουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1555 για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όλα αυτά ενταγμένα στην κυβερνητική στρατηγική για καινοτόμες παρεμβάσεις στον e-ΕΦΚΑ με την εισαγωγή υψηλόβαθμων στελεχών από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι θα έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και προσόντα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο νομοσχέδιο που συντάσσεται θα αντιμετωπίζει τη δυσκαμψία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσω της εισαγωγής νέων μεθόδων management για την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων, χωρίς να ιδιωτικοποιείται ο e-ΕΦΚΑ.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν όλες τις παρεμβάσεις για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Όπως όλα δείχνουν και το 2022 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τον Κωστή Χατζηδάκη. Καθώς έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη του «στοκ» των συνταξιοδοτήσεων. Και η μέχρι τώρα αποτελεσματικότητά του δείχνει ότι ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπορεί να καταστεί εφικτός.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα