Titans

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Βρίσκεται επί 15 χρόνια στη θέση του διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας «Καθημερινή». Διαυγής λόγος, οξυδέρκεια, παράθεση αποκαλυπτικών γεγονότων, αλλά και ύψιστος βαθμός επαγγελματικής επάρκειας κάνουν τον Αλέξη Παπαχελά να συγκαταλέγεται στους πιο επιδραστικούς Έλληνες δημοσιογράφους. Μια «δεξαμενή σκέψης» που δεν αποτυπώνει μόνο «κυνικά» τις εξελίξεις, αλλά συχνά-πυκνά τις δημιουργεί κιόλας με τις στοχευμένες παρεμβάσεις του.

Αρθρογράφος, τηλεοπτικό σχολιαστής, αναλυτής, παρουσιαστής, ρεπόρτερ, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά…

Πρόσφατα ο Αλέξης Παπαχελάς παρουσίασε, ύστερα από 25 χρόνια έρευνας, το καινούργιο του βιβλίο. Ο συγγραφέας γίνεται δημοσιογράφος και ο δημοσιογράφος συγγραφέας, μαζί και ιστορικός.

«Ένα Σκοτεινό Δωμάτιο», ο τίτλος του βιβλίου, που κυκλοφόρησε, στη χρονιά που πέρασε, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με ντοκουμέντα και αποκαλυπτικές μαρτυρίες. Καλύπτοντας χρονολογικά την περίοδο από το 1967-1974.

Στις 632 σελίδες, ανιχνεύεται ο ρόλος των αμερικανικών υπηρεσιών για την τραγωδία της Κύπρου, όπως και η ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, οι θέσεις σημαντικών παραγόντων της εποχής σαν τον Αριστοτέλη Ωνάση, η ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο…

Ο Αλέξης Παπαχελάς ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον να αφηγείται ιστορίες. Και να τις γράφει. Ποιους θα συναντήσουμε μέσα στο Σκοτεινό Δωμάτιο; Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Γρηγόριο Μπονάνο, στο Πολεμικό Συμβούλιο της 20ης Ιουλίου του 1974.

Και κάπως έτσι θα έρθουν στην επιφάνεια οι τελευταίες ημέρες της χούντας, μέσα από ιστορίες, πηγές, ακόμη και ηχητικά ντοκουμέντα. Οι πρωταγωνιστές μιλούν στο σκοτάδι και στο φως. Ο συγγραφέας του βιβλίου φωτίζει το πρόσωπο του Ηenry Κissinger και τον ρόλο που έπαιξε στο να ανεχτεί και να διευκολύνει όσα έγιναν.

Ποιοι ήταν οι παντοδύναμοι της ιστορίας, και ποιοι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία της Κύπρου; O Aλέξης Παπαχελάς, μέσα από ιστορική έρευνα και ερευνητική δημοσιογραφία, δίνει απαντήσεις χωρίς χρωματισμούς, παραφωνίες, υπερβολές, τυμπανοκρουσίες, crescendo. Όλα διαδραματίζονται στο Σκοτεινό Δωμάτιο, τον χώρο των συνεννοήσεων σε συνθήκες μυστικότητας, χωρίς μάρτυρες και πρακτικά, για ευνόητους λόγους. Ο συγγραφέας παίρνει θέση, αλλάζει για λίγο το «ένδυμα» του δημοσιογράφου.

Καθώς πολλά στοιχεία δημοσιεύονται για πρώτη φορά, η δημοσιογραφική επιτυχία, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, είναι μάλλον δεδομένη.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» γράφει βιβλίο. Το προηγούμενο, είχε τίτλο «Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Αμερικανικός παράγων, 1947-1967» και είχε να κάνει και πάλι με την αλήθεια και τη σιωπή. Ή όταν η σύγχρονη ελληνική ιστορία βγαίνει από το σκοτάδι.

Με οικογενειακή καταγωγή από τη Μεσσηνία ο 60χρονος σήμερα Αλέξης Παπαχελάς μεγάλωσε στην πλατεία Βικτωρίας. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών, πήγε για σπουδές στην Αμερική (οικονομικά και ιστορία) αποκτώντας στη συνέχεια μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία και τις διεθνείς σχέσεις. Υπήρξε επί σειρά των ανταποκριτής από τις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σφραγίσει με το διευθυντικό του ρόλο την πορεία της Καθημερινής. Χωρίς κραυγές, με έγκυρη και αποκαλυπτική ειδησεογραφία, απαλλαγμένη από τον κομματικό οπαδισμό, αλλά και με πλουραλιστική αρθρογραφία.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα