Leaders

ΑΝΝΑ ΠΑΤΑΚΗ

Η Άννα Πατάκη δεν «πιλοτάρει» μόνη τον φερώνυμο εκδοτικό οίκο, που έχει μεγάλη επιρροή στην αγορά του βιβλίου. Ούτε βέβαια πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα στον εκδοτικό χώρο – τουναντίον, ο κλάδος γυναικοκρατείται. Ωστόσο, παραμένει η πιο αναγνωρίσιμη (για το ευρύ κοινό) επιχειρηματίας του χώρου. Φιγούρα ευγενική αλλά και νευρώδης, με ιδιαίτερη ακτινοβολία.

Στη συνείδηση των αναγνωστών, η οικογενειακή επιχείρηση ταυτίζεται περισσότερο με το όνομά της, παρά με εκείνο του πατέρα της, Στέφανου Πατάκη. Ή των υπόλοιπων μελών του οικογενειακού διοικητικού συμβουλίου.

Με τη σύνεση, την εμπειρία και την ικανότητα που η ίδια διαθέτει, οι εκδόσεις Πατάκη κατάφεραν πέρσι να διοχετεύσουν στην εγχώρια αγορά το βαρύ πυροβολικό της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας. Ή, για την ακρίβεια, το πιο δυναμικό μερίδιό της. Διότι εκείνη παραμένει υπεύθυνη του τομέα λογοτεχνίας και δοκιμίου. Έτσι, στον χορό των εκδόσεων μπήκαν μεταξύ των άλλων: Σωτήρης Δημητρίου, Ηλίας Παπαμόσχος, Σώτη Τριανταφύλλου, Αύγουστος Κορτώ, Ελεάνα Χουρμουζιάδου, Αχιλλέας Κυριακίδης, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Χατζόπουλος, Μάνος Κοντολέων, Γιώργος Δενδρινός, Θανάσης Χειμωνάς, Νίκος Δαββέτας, Δημοσθένης Παπαμάρκος. Και από τον τομέα της ποίησης, Παυλίνα Παμπούδη, Έλενα Χουζούρη, Δήμητρα Κωτούλα, Μαρία Λαϊνά.

Το 2021 κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη με τίτλο «Ο Τζίμης στην Κυψέλη». Ενώ το παλαιότερο βιβλίο του ιδίου (με τίτλο «Νίκη») κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος, οπότε εκδόθηκε εκ νέου. Σαφώς και η Άννα Πατάκη ξέρει να διαλέγει «τα παιδιά» της.

Μάλιστα όπως η ίδια έχει δηλώσει: «Αυτό που ζούμε τώρα είναι ένα κράμα κρίσης και ευκαιρίας. Κρίσης για την οικονομική ανασφάλεια που γεννά η πανδημία και ευκαιρίας για το βιβλίο. Γιατί αληθινά, εδώ, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αναζήτησαν και βρήκαν στα βιβλία μια συνομιλία για το νόημα, τη χαρά, την ουσία της ζωής. Κι αυτό δεν είναι θεωρητικό».

Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σορβόννη, η Άννα Πατάκη εργάζεται από το 1996 στην οικογενειακή εταιρεία.

Στον ετήσιο ισολογισμό του 2020 οι «Εκδόσεις Πατάκη», που διαθέτουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, είχαν πωλήσεις 11,66 εκατ. ευρώ. Με ελεγχόμενες απώλειες της τάξεως του 4,37%.

Ενώ τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία που διαθέτει ενεργητικό 24,7 εκατ. ευρώ, ήταν 681.220 ευρώ, ενισχυμένα κατά 2,17%. Λόγω των κινήσεων για την περιστολή κόστους. Στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά, κατά 24%.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα