Leaders

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Εκρηκτικός, ακαταπόνητος και με χειμαρρώδη, άμεσο λόγο, ο 49χρονος Άδωνις (Σπυρίδων) Γεωργιάδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Σταθερά στο τιμόνι του υπουργείου Ανάπτυξης, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, με την αγορά στα… κάγκελα και το στοίχημα της ρευστότητας περισσότερο επιτακτικό από ποτέ, οι παρεμβάσεις του δημοσίως, αλλά και μέσω συσκέψεων με φορείς της αγοράς, είναι σχεδόν καθημερινές. Άλλωστε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, στο συγκεκριμένο πόστο δεν χωρούν οι θεωρίες. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης, όπως ο ίδιος λέει, είναι απολύτως μετρήσιμο καθώς δεν μπορείς να πεις «έκανα έναν ωραίο νόμο και αν είναι ωραίος ή δεν είναι ωραίος το ξέρεις εσύ και άλλοι πέντε. Εδώ είναι “έπιασες ψάρια; Γύρισες με ψαριά; Ή γύρισες με άδειο το πανέρι;”. Αυτό είναι το υπουργείο Ανάπτυξης».

Τα «ψάρια» φυσικά σε αυτό το υπουργείο είναι συγκεκριμένα και έχουν ένα όνομα: επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις. Με τον ίδιο να αναρωτιέται μεγαλόφωνα: «Αν σας έλεγα την ημέρα που αναλάμβανα το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι σε 2,5 χρόνια θα έχουν έρθει η Pfizer, η Cisco, η Microsoft, η Digital Realty και η Amazon στην Ελλάδα, τι θα μου λέγατε; «Την “ψώνισε” ο Γεωργιάδης», αυτό θα μου λέγατε. Όμως, αυτά έχουν συμβεί σήμερα που μιλάμε και δεν συνέβησαν τυχαία».

Σαφώς και έχει το δίκιο με το μέρος του. Το πιστοποιούν τα αναπτυξιακά ορόσημα των τελευταίων μηνών. Ειδικά η επένδυση της Pfizer, το Ελληνικό, αλλά και το «μέτωπο» της Ελευσίνας, που έχει ως μεγάλο ζητούμενο την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, είναι για τον Άδωνι Γεωργιάδη καίριας σημασίας. Όπως έχει άλλωστε δηλώσει, με το project στο Ελληνικό και τα ναυπηγεία Ελευσίνας, θα έχει συμβάλει κατά τη διάρκεια της θητείας στη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση και στη μεγαλύτερη βιομηχανική. Τονίζοντας πως για τον ίδιο το στοίχημα είναι να μην έχουμε μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό, αλλά να έχουμε μια πολυδιάστατη οικονομία.

Όπως αναφέρει συχνά-πυκνά, το κλίμα που συναντά η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι μέτρο της μεγάλης βελτίωσης που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. «Όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό, βαριόμαστε να ακούμε συγχαρητήρια για την Ελλάδα», λέει στους συνομιλητές του, τονίζοντας τη μεγάλη αξία που έχει το γεγονός ότι η χώρα έχει μπει στο χάρτη επιχειρηματικών κολοσσών…

Βεβαίως η ανάπτυξη δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- υπόθεση μόνο των μεγάλων. Είναι υπόθεση και των μεσαίων και των μικρών επιχειρήσεων με μεγάλες προκλήσεις την απορρόφηση μιας τεράστιας δεξαμενής κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμη για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Σημαντικός πυλώνας σε αυτή την προσπάθεια είναι φυσικά και το νέο ΕΣΠΑ. Στην πανδημία, από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, έχουν στηριχθεί από το ΕΣΠΑ, με περισσότερα από 4,05 δισ. ευρώ, 488 χιλιάδες επιχειρήσεις που με τις εντάξεις που αναμένονται θα ξεπεράσουν τις 525 χιλιάδες, ενώ, με βάση στοιχεία Δεκεμβρίου του 2021, η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση πόρων από ΕΣΠΑ, τρέχοντας με γρήγορη ταχύτητα και στο μέτωπο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με τις προκηρύξεις των δράσεων να ξεκινούν από το 2022.

Μετρήσιμα, λοιπόν, αποτελέσματα στο μέτωπο των συνολικών, αλλά και των άμεσων ξένων επενδύσεων, καταγράφουν ρεκόρ 15ετίας. Αναδεικνύοντας τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη ως άκρως επιδραστικό.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα