Newcomers

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ

Ο Βασίλης Καραμούζης είναι εδώ και τέσσερα χρόνια η κινητήριος δύναμη στη διαδικασία μετασχηματισμού και αναβάθμισης της Εταιρικής Τραπεζικής της Εθνικής τράπεζας.

Συνάμα, είναι και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου Εθνική 2.0, που παρέχει πολύπλευρη στήριξη στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της διάθεσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δηλωτικά όλα αυτά του του καίριου ρόλο, αλλά και της αυξημένης επιρροής που αναμένεται να έχει ο 44χρονος τεχνοκράτης, στη διάρκεια της νέας χρονιάς.

Ο Βασίλης Καραμούζης άφησε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα στην HSBC το Λονδίνου και ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017. Αναλαμβάνοντας τη θέση Βοηθού Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ. Από τον Ιανουάριο του 2020 είναι Γενικός Διευθυντής του συγκεκριμένου τομέα.

Τη περίοδο 2018-2021, η τράπεζα αύξησε το εταιρικό της χαρτοφυλάκιο κατά 4 δισ., φτάνοντας τα 14 δισ. ευρώ. Μόνο το 2021, αύξησε κατά 400 εκατ. δολάρια τα υπόλοιπα των ναυτιλιακών δανείων, κατά 325 εκατ. ευρώ τα υπόλοιπα των δανείων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ ανέπτυξε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχειακών δανείων στα 1,2 δισ. ευρώ, ένα χαρτοφυλάκιο καθαρό από «κόκκινα» δάνεια.

«Δημιουργήσαμε», λέει ο Βασίλης Καραμούζης, «δομές όπως το structure finance για τα μεγάλα έργα υποδομών. Όταν ήρθα στην τράπεζα, είχαμε χαρτοφυλάκιο structured finance 300 εκατ. ευρώ και τώρα ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Το corporate transaction banking, που επίσης δημιουργήσαμε είναι ένας πυλώνας πώλησης προϊόντων που προσφέρει υπηρεσίες  Global Markets, Τrade and Working Capital Solutions, Cash Management και Digital Solutions, στους πελάτες της Εθνικής. Από τα Global Markets παράξαμε πέρυσι τέσσερις φορές υψηλότερες προμήθειες».

Γιος του γνωστού τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, έχει πάρει πολλά από τον «εκρηκτικό» ταπεραμέντο του πατέρα του. Τον χαρακτηρίζει το πάθος για τη δουλειά, βρίσκεται στο γραφείο του στις 7.15 το πρωί και φεύγει μετά τις 8 το βράδυ, μοιράζοντας τις μέρες του ανάμεσα στο Μέγαρο Καρατζά, όπου στεγάζεται η διοίκηση της Εθνικής, και στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου βρίσκεται η Γενική Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής.

Δεν διστάζει να πάρει γρήγορες και δύσκολες  αποφάσεις, σταθμίζοντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Σε αυτό, τον έχει βοηθήσει όπως παραδέχεται, η εμπειρία του στο εξωτερικό. Τόσο στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου όσο και στη διαχείριση πελατών. Από corporates και hedge funds, μέχρι μεγάλα sovereign wealth management funds με μεγάλη γεωγραφική διασπορά.

Στην Εθνική Τράπεζα, ο Βασίλης Καραμούζης έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές επιτελείο -με το 50% των διευθυντών που αναφέρονται στον ίδιο να είναι γυναίκες-, φέρνοντας στελέχη από το εξωτερικό, αλλά και προάγοντας σε υποδιευθυντές ταλαντούχους 35άρηδες. Όπως λέει «είμαι αφοπλιστικά ειλικρινής, ποτέ δεν χαϊδεύω τα αυτιά των πελατών, πάντα λέω αυτό που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο και εφικτό για την εταιρεία τους. Και με τους συνεργάτες μου είμαι πάντα ειλικρινής και ευθύς».

Και στο ερώτημα ποιος είναι ο στόχος του, ο Βασίλης Καραμούζης απαντά αυτόματα: «Να  συνεχίσω να είμαι κομμάτι αυτής της ομάδας στην Εθνική Τράπεζα που στόχο έχει να ηγείται της πρώτης και αποδοτικότερης τράπεζας της Ελλάδας. Μια τράπεζα πρώτης επιλογής. Η επιτυχία του Παύλου Μυλωνά είναι ότι δημιούργησε μία ομάδα που είναι τρομερά ταλαντούχα και τρομερά αποφασισμένη να επιτύχει».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα