Titans

ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστορική πρωτιά, από ένα ηχηρό όνομα της ποντοπόρου ναυτιλίας. Αλλά συνάμα κι ένα σπουδαίο, τιμητικό βραβείο, για τη θεαματική είσοδο στην αγορά ξηρού φορτίου.

Οι εξελίξεις από την αρχή: Χρειάστηκε να περάσουν από σαράντα κύματα οι σποραδικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα τελευταία 15 χρόνια, μέχρις ότου να καταστεί εφικτή η επενδυτική διασύνδεση των Ελλήνων εφοπλιστών που μεγαλουργούν στο εξωτερικό, με τη χρηματιστηριακή αγορά της μητέρας πατρίδας.

Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος ήταν εκείνος που έκανε την αρχή. Δίνοντας το βάπτισμα του πυρός, τον περασμένο Μάιο. Με την έκδοση του πρώτου ναυτιλιακού ομολόγου, το οποίο και είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Κίνηση εμβληματική και εξόχως επιδραστική στη γενικότερη ροή των εξελίξεων, που ανεβάζουν τον πήχη της επενδυτικής εμπιστοσύνης για τη χώρα.

Φορέας της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου ήταν η κυπριακή θυγατρική της εισηγμένης στην αμερικανική αγορά της Wall Street, ναυτιλιακής εταιρείας Costamare Ιnc. Στην οποία το διοικητικό πηδάλιο, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος το κατέχει ο 52 χρόνος Κωστής Κωνσταντακόπουλος.

Το μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα της ναυτιλιακής, που είναι από τους Leaders στην παγκόσμια αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έχοντας εισέλθει δυναμικά και στην αγορά ξηρού φορτίου, καθώς επίσης και το εξαιρετικά βαρύ όνομα της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, μέτρησαν ιδιαίτερα για το μεγάλο επενδυτικό «γκελ» που έκανε η ομολογιακή έκδοση. Τα κεφάλαια που ζητήθηκαν ήταν 100 εκατ. ευρώ, αλλά το σύνολο των προσφορών που συγκεντρώθηκαν έφτασε στα 665,166 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να υπάρξει υπερκάλυψη κατά 6,65 φορές. Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως τώρα στην 5χρονη ιστορία της ελληνικής αγοράς των εταιρικών ομολόγων… Μάλιστα ο αριθμός των επενδυτών που πήραν ομόλογα της Costamare από τη δημόσια εγγραφή έφτασε στους 9.211. Αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη αποδοχή που είχε η ιστορική αυτή έκδοση.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2021, ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο «προσωπικότητα της χρονιάς» στα «Lloyd’s List-Greek Shipping Awards». Γεγονός που οφείλεται στη δυναμική είσοδο της Costamare στην αγορά ξηρού φορτίου. Αγοράζοντας πέρσι 44 πλοία. Τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα άλλα 77, που είναι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η ναυτιλιακή Costamare ιδρύθηκε πριν από 47 χρόνια από τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Ο πρωτότοκος γιος του, Κωστής μαθήτευσε πλάι του από πολύ νωρίς και το 1998, σε ηλικία 29 ετών, ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος. Δίνοντας νέο αναπτυξιακό αέρα στη ναυτιλιακή, που την οδήγησε το 2010, στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στιβαρός στη Διοίκηση και σταθερά απόμακρος από την ιλουστρασιόν δημοσιότητα, ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος ελέγχει σήμερα το 21,9% της εισηγμένης ναυτιλιακής. Ποσοστά 16,6% και 16,8% αντίστοιχα, είναι στα χέρια των δύο αδελφών του, δηλαδή του Αχιλλέα (της ξενοδοχειακής μονάδας του Costa Navarino) και του Χρήστου.

Στο 9μηνο του 2021 η Costamare είχε καθαρά κέρδη 273,967 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 115,2 εκατ. αφορούσαν την επίδοση του τρίτου τριμήνου. Με τη χρηματιστηριακή αξία της ναυτιλιακής να κινείται στα τέλη του έτους, στα 1,5 δισ. δολάρια.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα