Leaders

ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Μέσα στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επιφορτισμένος με την υψηλή εποπτεία της διαχείρισης της πανδημίας, με ιδιαίτερη αδυναμία στα διαγράμματα και στα στοιχεία, είναι de facto στην πρώτη γραμμή. Στα δύσκολα αλλά και στα δυσκολότερα…

Εργασιομανής, προσεκτικός και λιγομίλητος, «σκανάρει» τα στοιχεία πριν τοποθετηθεί. Χωρίς ωστόσο να είναι ιδιαίτερα φίλος των δημοσίων εμφανίσεων και των τακτικών επικοινωνιακών παρεμβάσεων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, από τις λίγες που παραχωρεί, δεν δίστασε να πάρει θέση για ένα δύσκολο μέτρο, το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, και να χαρακτηρίσει προσχηματικές τις δήθεν ταξικές αναλύσεις περί προστίμων, όχι με λόγια αλλά με στοιχεία και αριθμούς: Μέσα σε οκτώ μέρες από την δημοσιοποίηση του, τετραπλάσιοι πολίτες άνω των 60 ετών, για την ακρίβεια περισσότεροι από 85.000, έκλεισαν το ραντεβού τους και προστάτευσαν, όπως είπε, τη ζωή τους.

«Το δικό μας μέτρο είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» είναι το «μότο» που προτάσσει και απέναντι στην Αντιπολίτευση. Κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι το μοναδικό κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη που έχει εργαλειοποιήσει την πανδημία, χάνοντας την αξιοπιστία του.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, ο Άκης Σκέρτσος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνητικό μέτρο του «πρώτου ενσήμου». Μέτρο που, όπως ο ίδιος τόνισε, έχει ως στόχευση «να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ στην Ελλάδα, στην ελληνική αγορά εργασίας, να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα και ταυτόχρονα να “ασπρίσουμε” την αγορά εργασίας».

Ο 45χρονος υπουργός Επικρατείας (από τον ανασχηματισμό του περσινού Αυγούστου) στάθηκε επίσης ιδιαίτερα και στα κυβερνητικά μέτρα- απάντηση στην άνοδο των τιμών. Εξηγώντας πως έρχονται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της όποιας ακρίβειας πηγάζει από τις διεθνείς ανατιμήσεις.

Ο Άκης Σκέρτσος, νέας αντίληψης στέλεχος, που έχει διατελέσει διαδοχικά διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα (όταν εκείνος ήταν Υπουργός Οικονομικών), διευθυντής στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου, καθώς και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, δεν διστάζει να ασκήσει κριτική αλλά και να κάνει αυτοκριτική. Κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο, ειδικά για πολιτικούς… Ίσως το υπόβαθρό του, η ιδιαίτερη μεθοδικότητα και η επιμονή του στα στοιχεία, τους αριθμούς και τις αποδείξεις είναι από τους βασικούς λόγους που χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Η εποπτεία άλλωστε του κυβερνητικού έργου, θεμέλιος λίθος της στρατηγικής της κυβέρνησης, και η αξιολόγηση των κινήσεων, των πρωτοβουλιών αλλά κυρίως των παραλείψεων δεν είναι ένα εύκολο καθήκον.

Καθώς μάλιστα περνάει ο καιρός και η εμπειρία σωρεύεται, η αξία των στοιχείων και τα δεδομένα των πεπραγμένων, θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό asset για την κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει το στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άκη Σκέρτσο, μια σταθερή, ήρεμη δύναμη.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα