Icons

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Υπάρχει η Ελλάδα πριν από τη Σοφία Μπεκατώρου και μετά από αυτήν. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «ελληνικό» #metoo.

Ήταν η πρώτη φορά που μία γυναίκα, μια δυναμική αθλήτρια, μια χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, βγήκε μπροστά και αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά για την οδυνηρή εμπειρία της σεξουαλικής παρενόχλησης, που στιγμάτισε τη ζωή της.

Ήταν μια προσωπική εξομολόγηση, λυτρωτική για την ίδια. Ένα φως στο σκοτάδι. Μια εξομολόγηση που άλλαξε τα δεδομένα, λειτουργώντας ως επιταχυντής των εξελίξεων. Κι άλλα στόματα άνοιξαν. Ακολούθησαν βροχηδόν οι καταγγελίες. Προσωπικές αναφορές σε σκληρά γεγονότα και καταστάσεις σοκαριστικές, που ήρθαν να θρυμματίσουν με πάταγο τη φανταχτερή «βιτρίνα» αρκετών από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος. Αλλά και άλλων, από τον τομέα του αθλητισμού κατά κύριο λόγο, ενδεδυμένων με τη λεοντή του παράγοντα.

Το ορμητικό κύμα των αποκαλύψεων διαμόρφωσε καταλυτικά δεδομένα. Απόρροια των οποίων ήταν να οδηγηθούν στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Το μεγάλο κουβάρι των ανομημάτων άρχισε ξετυλίγεται στις αρχές του περσινού Ιανουαρίου, από τη Μαρία Μπεκατώρου. Με αφορμή τη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», εξομολογήθηκε ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση σε νεαρότερη ηλικία από παράγοντα της ιστιοπλοΐας. Είδηση που, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με πολύπλευρη απήχηση.

Αυτό ήταν. Το κίνημα #MeToo, που ξεκίνησε στην Αμερική το 2017, μετά τις καταγγελίες εις βάρος διάσημων ισχυρών ανδρών του Χόλυγουντ, απέκτησε ελληνική φωνή. Μπορεί να άργησε, αλλά δεν έχασε τη δυναμική του. Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν εκείνη που έδωσε το «σύνθημα» στις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να αρχίσουν να μιλάνε.

Με θάρρος, αποφασιστικότητα, ευαισθησία, η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο για τα θύματα σεξουαλικής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας, να βρουν το κουράγιο και να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα, ώστε να μπει ένα τέλος σε τέτοιου είδους ανάρμοστες ή και εγκληματικές συμπεριφορές.

Γυναίκες από διαφορετικούς χώρους, αθλήτριες, ηθοποιοί, τραγουδίστριες, χωρίς φόβο πλέον, μοιράζονται δικές τους τραυματικές εμπειρίες.

Είκοσι τρία χρόνια μετά από τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε (και η οποία έχει νομικά παραγραφεί), η Σοφία Μπεκατώρου προσήλθε στην Εισαγγελία Αθηνών.

«Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε», δήλωσε η Ολυμπιονίκης.

Στη συνέχεια σχηματίστηκαν και άλλοι φάκελοι καταγγελιών, όχι μόνο από γυναίκες, αλλά και από άνδρες θύματα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, έγινε πιο αυστηρό το πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς επιμηκύνθηκε η παραγραφή των σεξουαλικών αδικημάτων, ενώ η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

#metoo ή κάντο όπως η Σοφία…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα