Titans

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Θαλασσοκράτειρα. Και συνάμα μια από τις δυναμικότερες γυναίκες στον κόσμο, με οικονομικούς όρους. Κυβερνάει τον μεγαλύτερο στόλο στην ελληνόκτητη ναυτιλία, έχοντας μέσα από ένα πλέγμα εταιρειών, τη διαχείριση 185 πλοίων. Συνολικής χωρητικότητας 18.518.199 dwt.

Με Χιώτικη καταγωγή, η Αγγελική Φράγκου έχει καταφανώς την επιδραστικότητα στο αίμα της.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τάραξε τα νερά καθώς δημιούργησε τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με πάνω από 140 πλοία στο χαρτοφυλάκιό της.

Αυτό έγινε με αιχμή του δόρατος την Navios Maritime Partners LP, που απορρόφησε τη Navios Maritime Acquisition Corporation.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 9μηνου του 2021 Navios Maritime Partners έχει ένα γιγαντιαίο ενεργητικό 3,6 δις δολαρίων, με τα καθαρά έσοδα να φτάνουν στα 398,6 εκατ. δολάρια και την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 269,8 εκατ. δολάρια.

Η ίδια η Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου της Navios, έδωσε το στίγμα των εξελίξεων που επιφέρει η συγχώνευση: «Πρώτα από όλα σκεφτήκαμε ότι η μεγάλη κλίμακα και η διαφοροποίηση αποτελούν ισχυρά πλεονεκτήματα. Δημιουργήσαμε την μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή, την 6η μεγαλύτερη παγκοσμίως, και με παρουσία στις τρεις βασικές αγορές. Ξηρό φορτίο, μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια. Θα έχουμε 15 διαφορετικούς τύπους πλοίων εξυπηρετώντας περισσότερες από 10 τελικές αγορές. Το βασικότερο είναι οτι αμβλύνοντας την μεταβλητότητα κάθε τομέα και εκμεταλλευόμενοι τα θεμελιώδη καθενός από αυτούς, θα πετύχουμε τρία σημαντικά αποτελέσματα: καλύτερη στρατηγική ναύλωσης, ευελιξία στην εξισορρόπηση και καλύτερη διαμόρφωση της στρατηγικής θέσης μας».

Για να επισημάνει επιπρόσθετα με χαρακτηριστική έμφαση, πως ‘’οι μεγάλου μεγέθους και διαφοροποιημένοι στόλοι είναι το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας”.

Η Αγγελική Φράγκου, που αναπτύσσει παράλληλα και μια έντονα κοινωφελή δράση, είναι κόρη του καπετάν Νικόλα Φράγκου από τα Καρδάμυλα της Χίου, ιδρυτή της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρίας.

Πέρυσι βρέθηκε στην 18η θέση της LIoyd’s List από την 25η που ήταν το 2020.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια διατηρεί χαμηλό προφίλ, παραμένει στα φώτα της δημοσιότητας επί σειρά ετών, λόγω της εντυπωσιακής πορείας της στον χώρο της ναυτιλίας, χτίζοντας μία ολόκληρη πλωτή αυτοκρατορία.

Η Αγγελική Φράγκου σπούδασε μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο Farleigh Dickinson και πήρε Master από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Στη συνέχεια, έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στη Wall Street, καθώς το 1987 εργάσθηκε ως αναλύτρια στην Republic National Bank, όπου και παρέμεινε ως το 1989.

Αμέσως μετά και σε ηλικία μόλις 25 ετών, αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Ταξίδεψε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, έχοντας πάρει δάνειο από τον πατέρα της για να αγοράσει το πρώτο της πλοίο.

Τον Αύγουστο του 2005, εξαγόρασε τη ναυτιλιακή εταιρεία Navios, την οποία ήλεγχε κατά 66% η οικογένεια Δαυίδ (της Coca-Cola ). Από εκεί ξεκίνησε μία λαμπρή διαδρομή, με τολμηρές αλλά και καλά σχεδιασμένες κινήσεις, που την οδήγησε στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα