Pioneers

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

Η αλματώδης πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα στο ψηφιακό μετασχηματισμό έχει όνομα και υπογραφή. Αυτήν του 39χρονου σήμερα, υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο οποίος ακόμη κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον είχε εφεύρει η χώρα. Για το καλό της.

Η αναγνώριση και μάλιστα διεθνής, για το πλούσιο έργο που επιτελεί το υπουργείο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο. Με την κορυφαία διάκριση και το βραβείο που απέσπασε στα «2021 Virtual WITSA Global ICT Excellence Awards», τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής.

Το υπουργείο, στο οποίο και ηγείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης διακρίθηκε για την προσφορά υπηρεσιών, που βελτιώνουν αλλά και διευκολύνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης του κράτους. Λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων σε όλες τις κατηγορίες.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο σχεδιασμός των ψηφιακών υπηρεσιών βασίζεται σε δύο αρχές. Γίνεται με βάση τις ανάγκες του πολίτη, μετρώντας δηλαδή και υπολογίζοντας τη δική του εμπειρία και τη δική του εξυπηρέτηση. Ενώ οι υπηρεσίες σχεδιάζονται με τη μεθοδολογία, η οποία στη «γλώσσα» της πληροφορικής ονομάζεται agile και σημαίνει ότι χτίζεις το σύστημα κλιμακωτά και διαρκώς το βελτιώνεις.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουν πραγματοποιηθεί εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Η εκθετική τους αύξηση αποτυπώνει μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας και αποτελεί – σύμφωνα με τον υπουργό – το πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.

Η Ελλάδα, χάρις στον Κυριάκο Πιερρακάκη και το επιτελείο του, έχει σημειώσει επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, όπως είναι στο σύστημα εμβολιασμού, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές χώρες. Επίσης, ήταν από τις πρώτες χώρες που ολοκλήρωσαν τη δημοπρασία για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας, 5G, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έναν εξαιρετικά καινοτόμο τρόπο που αναγνωρίζεται ως καλή πρακτική. Μέρος των εσόδων της δημοπρασίας κατευθύνθηκε για τη σύσταση του Ταμείου «Φαιστός», προκειμένου, μέσω μόχλευσης πόρων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα για το 5G.

Μέσω του gov.gr, το εμβληματικό έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα χρήσης εκατοντάδων ψηφιακών υπηρεσιών και διαρκώς προστίθενται νέες.

Ανάμεσα στις κορυφαίες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, είναι και η ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης, που είναι οι δυο από τις πιο συχνές υπηρεσίες του κράτους. Επίσης, στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τα έργα για την επιτάχυνση των υπηρεσιών στη Δικαιοσύνη. Τα οποία και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται, κάθε φορά που τα μητρώα του Ελληνικού Δημοσίου «μιλούν» μεταξύ τους, συνεπάγεται μια επίσκεψη σε γκισέ που δεν πραγματοποιήθηκε και χρόνος που κερδήθηκε.

Όλο αυτό είναι μόνο η αρχή. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η χώρα θα γίνει πιο δυνατή μιας και οι τεχνολογία είναι βασικός πυλώνας, αν όχι ο βασικότερος, για την πρόοδο σε όλους τους τομείς.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα