ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ

Εφοπλίστρια

Στη νέα εποχή έχει περάσει ο μεγαλύτερος ελληνικός ναυτιλιακός όμιλος, του εμβληματικού Γιάννη Αγγελικούση, ο οποίος αφήνει σταδιακά τα «ηνία» στην κόρη του, Μαρία Αγγελικούση.

Στο επιβλητικό, πλήρως οικολογικό μέγαρο, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, κοντά στο Δέλτα Φαλήρου, η «πριγκίπισσα των θαλασσών», Μαρία Αγγελικούση, αναλαμβάνει ολοένα περισσότερες αρμοδιότητες.

Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι πρόσφατες αλλαγές στο top management του ομίλου, με τους  Γιάννη Πλατσιδάκη και Σταύρο Χατζηγρηγόρη να αποχωρούν, προκειμένου να αναλάβουν νέα πρόσωπα. Εναρμονισμένα όλα αυτά με τις σαφείς προθέσεις του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στην αγαπημένη του κόρη, Μαρία. Η οποία, ως αντιπρόεδρος του πολύφερνου ναυτιλιακού ομίλου, έχει αρχίσει να διαμορφώνει έναν νέο διοικητικό κύκλο.

Την αδυναμία που έχει ο Γιάννης Αγγελικούσης στην κόρη του την έδειξε εμπράκτως τα προηγούμενα χρόνια, όταν και σταδιακά άλλαξε την ονομασία όλων των εταιρειών του ομίλου σε «Maran».

Οι προθέσεις της οικογένειας είχαν φανεί από το 2017, όταν η Maran Tankers Management, η εταιρεία δεξαμενοπλοίων της εταιρείας, βραβεύτηκε ως καλύτερη εταιρεία της χρονιάς και το βραβείο το είχε παραλάβει η Μαρία Αγγελικούση, ενώ η ίδια έχει βραβευτεί και ως «Next Generation» στα Greek Shipping Awards.

Στις αρχές του 2018, Μαρία Αγγελικούση κάνει και την πρώτη «επίσημη» εμφάνισή της, στο Φόρουμ του Νταβός, δίπλα στον πατέρα της, δηλώνοντας για πρώτη φορά επίσημα τη βούλησή  της να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να ηγηθεί της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας. Τότε είχε δηλώσει ότι προτιμά τον οικογενειακό χαρακτήρα του ομίλου, τονίζοντας πως «εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη να αντλήσουμε ρευστότητα, η κοινή μας άποψη είναι ότι το να παραμείνουμε ιδιωτική εταιρεία είναι το καλύτερο για μας». Σπεύδοντας να προσθέσει: «Προτού εμφανιστώ ίσως να υπήρχε μία φυσική ανησυχία πως δεν θα υπήρχε διαδοχή. Όμως πλέον η ανησυχία αυτή δεν υπάρχει. Είμαι εδώ για να μείνω».

Σήμερα η Μαρία Αγγελικούση, που σπούδασε και εξάσκησε ενεργά την Ιατρική στη Βρετανία, είναι αντιπρόεδρος ενός ομίλου με 128 πλοία αξίας 9,01 δισ. δολαρίων. Είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός ναυτιλιακός όμιλος και ένας από τους μεγαλύτερους στο κόσμο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων να έχουν την ελληνική σημασία να κυματίζει.

Στα βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020, ο ναυτιλιακός όμιλος πήρε το βραβείο για το καλύτερο πλοίο της χρονιάς, το οποίο παρέλαβε η αντιπρόεδρος του ομίλου Μαρία Αγγελικούση. Πρόκειται για το πρώτο ελληνόκτητο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (FSRU), ο οποίος όμως μπορεί να δραστηριοποιηθεί και ως LNG Carrier και κατασκευάστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα