ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Εφοπλιστής

Ο Γιώργος Προκοπίου ανήκει στον κύκλο των ισχυρότερων Ελλήνων εφοπλιστών. Προσωπικότητα έντονη. Υποστηρίζει με σθένος και χωρίς υπεκφυγές την άποψή του και κατά γενική ομολογία γνωρίζει σε βάθος την ναυτιλιακή αγορά.

Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, χρονιάς που στιγματίστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Γιώργος Προκοπίου έδειξε έμπρακτα ότι βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας. Συντάχθηκε στις προσπάθειες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προσφέροντας 1,2 εκατ. ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε σταθμό για τον πλοιοκτήτη που από το 2012 συγκαταλέγεται κάθε χρόνο στις 100 ισχυρότερες προσωπικότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Lloyd’s List. Καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, οι τέσσερις κόρες του αναλαμβάνουν πιο ενισχυμένο ρόλο στις ναυτιλιακές του εταιρείες, ο συνολικός στόλος των οποίων αριθμεί περισσότερα από 100 πλοία.

Συγκεκριμένα, κατά τη βράβευσή του με το «2020 Capital Link Greek Shipping Leadership Award», ο 74χρονος Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος έχει πει κατά το παρελθόν ότι η ενασχόληση του με τη ναυτιλία αποτελεί περισσότερο χόμπι παρά δουλειά, επισήμανε ότι «θα αρχίσει από την αρχή ή πιο σωστά από το 1/5…». Διευκρινίζοντας ότι τα υπόλοιπα 4/5 της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας του ανήκουν πλέον στις κόρες του.

Στο  χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Προκοπίου περιλαμβάνονται η Dynacom Tankers, η οποία, σύμφωνα με την VesselsValue, ελέγχει ένα στόλο από 67 δεξαμενόπλοια, η Dynagas με δέκα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η εισηγμένη Dynagas LNG Partners και η Sea Traders με 38 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και δυο containerships.

Κατά το 2020 πραγματοποίησε αρκετές κινήσεις αναδιάρθρωσης του στόλου του, ενώ προχώρησε στην παραγγελία επτά νέων, συμβατικών τάνκερ προκειμένου να ισχυροποιήσει το δυναμικό της Dynacom Tankers. Πρόκειται για δύο VLCC και πέντε δεξαμενόπλοια τύπου suezmax, που θα κατασκευαστούν σε ναυπηγεία της Κίνας.

Ο εφοπλιστής παραμένει αντίθετος με τη χρήση των scrubbers στα πλοία καθώς όπως υποστηρίζει δεν αποτελούν λύση για την προστασία του περιβάλλοντος και είναι υπέρμαχος της μείωσης της ταχύτητας των πλοίων – slow steaming- , πρακτική που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων των πλοίων.

Παράλληλα με τη ναυτιλία, ο Γιώργος Προκοπίου είναι ιδιαίτερα δραστήριος και στο real estate, όπου έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια. Δημιουργώντας ένα ξεχωριστό, αλλά και πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει οικόπεδα, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους,  όπως επίσης και κατοικίες τόσο κατά μήκος της παραλιακής ζώνης όσο και στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα