ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας «Καθημερινή»

Τον Μάρτιο της περυσινής χρονιάς, ο Αλέξης Παπαχελάς έκλεισε τα 59 του μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ευαγγελισμού. Δίνοντας μάχη με τον κορονοϊό, από την οποία και κατάφερε να βγει νικητής. Υγιής πια, έσπευσε να στείλει προς όλους το δικό του μήνυμα: «Προσέξτε. Μείνετε σπίτι. Πάρτε το σοβαρά. Δεν αφορά μόνο τους ευάλωτους ή με προβλήματα υγείας. Αφορά όλους μας. Είναι ένας πάρα πολύ ύπουλος ιός. Εγώ τον υποτίμησα».

Ο Αλέξης Παπαχελάς, φέτος τον Απρίλιο, θα συμπληρώσει 14 χρόνια στη θέση του διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας «Καθημερινή». Όντας πλέον και εκ των βασικών σχολιαστών στην «ομόσταυλη» τηλεόραση του «Σκάι».

Σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι ο έμπειρος και οξυδερκής δημοσιογράφος είναι εκείνος που με την καθοριστική συμβολή του σφραγίζει τη «νέα εποχή» της εφημερίδας. Έχοντας αναβαθμίσει την επιρροή που παραδοσιακά είχε στην κεντροδεξιά παράταξη. Ενισχύοντας παράλληλα την αποκαλυπτική και έγκυρη ειδησεογραφία της, όπως επίσης και την πλουραλιστική αρθρογραφία. Μάλιστα, το ελάχιστων λέξεων κύριο άρθρο της αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς στα πολιτικά δρώμενα και όχι μόνον.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Επί Παπαχελά, η «Καθημερινή» καθιερώθηκε ως η εφημερίδα στην οποία επιλέγουν να μιλήσουν οι διεθνείς παράγοντες πριν από μία επίσκεψή τους στην χώρα μας, χωρίς μάλιστα να γίνονται το βασικό θέμα στο πρωτοσέλιδο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Παπαχελάς παρεμβαίνει αναλύοντας τα γεγονότα και τις εξελίξεις χωρίς ίχνος συναισθηματισμού ή «οπαδισμού» , ακόμη και αναφορικά για τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Στα όρια του κυνισμού, θα έλεγαν πολλοί – που προφανώς δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει δημοσιογραφία χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και ανάλυση που μπορεί να δώσει σε εκείνον που την ακούει μία ισορροπημένη ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν, για όσα έπονται, αλλά και για υποθέσεις του χθες.

Όπως συνέβη στις αρχές του περσινού καλοκαιριού με τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» και τα ηχητικά ντοκουμέντα, για την συγκάλυψη της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι: μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μίλησαν για «επιχείρηση πολιτικής καπηλείας» αλλά όλοι αντιλήφθηκαν ότι τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Δεν άφηναν καμία αμφιβολία. Και αυτή είναι εντέλει η δημοσιογραφία: να παραθέτεις τα γεγονότα που, με τη σειρά τους, διαμορφώνουν την ατζέντα των εξελίξεων, μακριά από fake news. Κάτι που κατά κόρον πράττει ο Αλέξης Παπαχελάς. Μια «δεξαμενή σκέψης» που «υδροδοτεί» την ενημέρωση. Από έναν δημοσιογράφο με ύψιστο βαθμό επιδραστικότητας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα