ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Τεχνοκράτης, και με ισχυρές επαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, έχει ψηλά στην ατζέντα του τη διεθνοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και την ενεργοποίηση του προγράμματος τιτλοποιήσεων «Ηρακλής ΙΙ».

«Σήμερα συντελείται κοσμογονία στα θέματα της ένωσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και πρέπει να είμαστε όχι μόνο παρόντες, αλλά οι κερδισμένοι της επόμενης μέρας», λέει ο ίδιος. Σπεύδοντας να δώσει το στίγμα των εξελίξεων.

Το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς, που είναι και το πρώτο βήμα για την ευρύτερη αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο ρόλο και τη σπουδαιότητα της εποπτείας. Αναβάθμιση που είναι απαραίτητη προκειμένου να κατευθυνθεί έγκαιρα και ορθολογικά η ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ατζέντα του Γιώργου Ζαββού βρίσκονται ακόμα θέματα που αφορούν την ψηφιοποίηση της κεφαλαιαγοράς και των τραπεζών, ενώ ετοιμάζεται και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την έγκαιρη μετάβαση στην πράσινη χρηματοδότηση.

Ο Υφυπουργός του… χρηματοπιστωτικού τομέα δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία του προγράμματος «Ηρακλής», που ολοκληρώθηκε μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, με την ένταξη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο «Ηρακλής» καθάρισε από τους ισολογισμούς των τραπεζών προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων να ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ.

Όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για επέκταση του προγράμματος των τιτλοποιήσεων. Ο «Ηρακλής ΙΙ» θα μπει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2021 και θα συμμετάσχουν όλες οι συστημικές τράπεζες, καθώς έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια για να περιορίσουν σε μονοψήφια ποσοστά τα προβληματικά δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Ο Γιώργος Ζαββός, με 30ετή θητεία στις Βρυξέλλες, έχει άρτια γνώση των θεμάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Ήταν (τη δεκαετία του 1980) βασικός συντάκτης της Δεύτερης Τραπεζικής Οδηγίας, του ακρογωνιαίου λίθου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Νομοθεσίας. Και την περίοδο 1991-1993 ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου η οποία προετοίμασε τον Τραπεζικό Νόμο του 1992 και την προσαρμογή της Ελληνικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τώρα, από το γραφείο του, στον 6ο όροφο του Υπουργείου στην οδό Νίκης, μαζί με την ομάδα του έχουν έναν μεγάλο στόχο: να αναμορφώσουν την Κεφαλαιαγορά και να συμβάλουν στην αύξηση της εμβέλειας του Χρηματιστηρίου, έτσι ώστε να γίνουν και πάλι η Ελλάδα και το ΧΑ το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα