ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

CEO, VIOHALCO

Τα ηνία του ισχυρού ομίλου της VIOHALCO ανέλαβε, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γιάννης Στασινόπουλος, εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας. Στην οποία και περνά η σκυτάλη ενός βιομηχανικού γίγαντα, με 83χρονη ιστορία, με ετήσιες πωλήσεις που κινούνται στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ, με 9.500 εργαζόμενους και με τη χρηματιστηριακή αξία του να αποτιμάται (μαζί με τις θυγατρικές) σε 1,9 δισ. ευρώ, λίγο πριν από την εκπνοή του 2020.

Αλλεργικός με τη δημοσιότητα, ο 52χρονος Ιπποκράτης-Ιωάννης Στασινόπουλος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ο δευτερότοκος γιος του Νίκου Στασινόπουλου. Ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του CEO της VIOHALCO, στην οποία (άμεσα και έμμεσα) ελέγχει το 23,65%.

Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, σπούδασε Οικονομικά στο τμήμα Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Τμήμα Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του ίδιου πανεπιστημίου. Είναι µέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης The Young Presidents’ Organization και του ΔΣ της Endeavor Greece. Κατέχει επίσης τη θέση του Προέδρου στο κοινωφελές ίδρυμα ΚΙΚΠΕ που χρηματοδοτείται από την επιχειρηματική οικογένεια, η οποία και εκφράζει το αποκαλούμενο «παλαιό χρήμα».

Εκ των πραγμάτων, η μεγάλη πρόκληση για τον Γιάννη Στασινόπουλο είναι να οδηγήσει στη «νέα εποχή» τον  όμιλο με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και την έντονα διεθνοποιημένη παρουσία του. Η έδρα του οποίου μπορεί να έχει μεταφερθεί στο Βέλγιο, αλλά η «καρδιά» του παραμένει ελληνική.

Όπως όλα δείχνουν, στη δέσμη των προκλήσεων για τον νέο CEO συγκαταλέγονται: Τα έργα μεταφοράς ενέργειας, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η υψηλή προστιθέμενη αξία. Η εκμετάλλευση των νέων ευκαιριών ανάπτυξης που «γεννά» ο τομέας των υποθαλάσσιων καλωδίων. Η στοχευμένη είσοδος  σε νέες αγορές με υψηλότερη ζήτηση. Η διαχείριση του υψηλού φορτίου των δανείων. Καθώς επίσης και η ανάγκη να συνεχιστούν οι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό της τελευταίας αυτής παραμέτρου είναι η μεγάλη κίνηση της Viohalco, η οποία προχώρησε σε μια γενναία επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 150 εκατ. ευρώ, στη μονάδα παραγωγής που έχει η θυγατρική της Ελβάλ στα Οινόφυτα. Η παρουσίαση της επένδυσης που θα οδηγήσει πέραν των άλλων και σε 400 νέες θέσεις εργασίας, έγινε τον περσινό Ιούλιο με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα της Ελλάδος που παράγει και εξάγει.

Μεσούσης της πανδημίας και τον ανατροπών που αυτή προκάλεσε, η Viohalco έδειξε ότι διαθέτει ισχυρές γραμμές άμυνας. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της περσινής χρονιάς, κατέδειξαν ότι η παρουσία του ομίλου σε πολλούς κλάδους και αγορές, σε συνδυασμό και με την προστιθέμενη αξία των προϊόντων του, είχαν διπλή επίδραση: Από τη μια πλευρά περιόρισαν δραστικά τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ενώ από την άλλη άφησαν ανοικτό το πεδίο για την απρόσκοπτη συνέχεια του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου.

Στα γεγονότα της περσινής χρονιάς εγγράφεται και το… παρ’ ολίγον deal της (θυγατρικής) Cenergy με τη γαλλική Nexans, το οποίο και έμεινε εν τέλει μόνο στο επίπεδο των συζητήσεων. Που δεν έμελλε να καρποφορήσουν.

Εν αντιθέσει με αυτά, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γιάννης Στασινόπουλος συμφώνησε με την ΤΕΜΕΣ ΑΕ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, τη δημιουργία της κοινής εταιρείας «Στάδιο 2020». Με την οποία ανέλαβαν να επενδύσουν για την αναμόρφωση του Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ και τα 16 γήπεδά του. Στοχεύοντας να καταστεί ένας υψηλού επιπέδου χώρος αθλητισμού στην Αθήνα και, γιατί όχι, να διοργανώσει μεγάλα διεθνή τουρνουά τένις με την παρουσία μεγάλων ονομάτων του αθλήματος…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα