ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ

Ο όμιλος Κοπελούζου είναι συνώνυμος με τη δημιουργία υπεραξιών στον χώρο της ενέργειας, ανοίγοντας νέους δρόμους και δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Φέτος, ο δυναμικός όμιλος θα ξεκινήσει την κατασκευή του εμβληματικότερου έργου του: Πρόκειται για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG FSRU Αλεξανδρούπολης, που θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολλαπλασιάζοντας τους δρόμους του αερίου. Το έργο αυτό, με τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, αφού θέτει τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου αυξάνοντας τη γεωστρατηγική της σημασία, φέρει κι αυτό την υπογραφή της οικογένειας του Δημήτρη Κοπελούζου.

Ο πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης γεννήθηκε χρόνια πριν στο μυαλό του επιτυχημένου επιχειρηματία, αλλά το 2020 ήταν η χρονιά που μπήκαν στο μετοχικό του κεφάλαιο οι σημαντικοί εταίροι Bulgargaz, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για να περάσει στη φάση της υλοποίησης.

Η διορατικότητα και η ικανότητα του Δημήτρη Κοπελούζου να βλέπει έγκαιρα τη δυνατότητα δημιουργίας υπεραξιών μέσα από στρατηγικές συνεργασίες ήταν εκείνη που έφερε, εξάλλου, το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ενώ η δυναμική παρουσία των παιδιών του, του Χρήστου και της Ελμίνας Κοπελούζου, στις επιχειρήσεις του ομίλου εξασφαλίζουν τη συνέχεια στο μέλλον.

Αντικείμενο του ομίλου είναι να… χαράσσει νέους δρόμους και πρωτοποριακά επιχειρηματικά σχέδια στα οποία εντάσσονται διεθνείς όμιλοι, αυξάνοντας τις σημαντικές για τη χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του στις διεθνείς αγορές έργων.

Στη δημιουργία αξιών με ορίζοντα το μέλλον, άξιοι συνεχιστές του έργου του Δημήτρη Κοπελούζου είναι, όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά του: ο Χρήστος Κοπελούζος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Copelouzos Group, διάδοχος στην πορεία του διορατικού πατέρα του και ιδρυτή του Ομίλου, αλλά και η κόρη του, Ελμίνα Κοπελούζου, μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, της θυγατρικής του Ομίλου που «τρέχει» το έργο της Αλεξανδρούπολης. Του πλωτού σταθμού που μαζί με τη νέα μονάδα ενέργειας από φυσικό αέριο, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζει φέτος ο όμιλος στην Αλεξανδρούπολη, αποτελούν επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Ο πολυσχιδής όμιλος έχει αναπτύξει ευρύτατη δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας, από την πώληση φυσικού αερίου, την ιδιωτική παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά και μονάδων παραγωγής, όπως η νέα μονάδα που ετοιμάζει στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα τροφοδοτείται με αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές από τον νέο πλωτό σταθμό, το FSRU Αλεξανδρούπολης. Κυρίαρχη θέση κατέχουν, επίσης, το project management ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας (αγωγοί μεταφοράς καυσίμων και μονάδες παραγωγής ρεύματος), καθώς και η προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού (Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, Συμπαραγωγή). Ο Όμιλος κατέχει, μάλιστα, ηγετικό ρόλο στις συγκεκριμένες αγορές μέσω της DAMCO ENERGY, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας είναι ο Χρήστος  Κοπελούζος.

Στο ιστορικό του ομίλου καταγράφονται σημαντικές  διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες, όπως η σύμπραξη με την Gazprom που σύστησαν με την Προμηθέας Gas το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, η συμμετοχή με τη Fraport στην ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων, η στρατηγική συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ, η προετοιμασία και υλοποίηση του FSRU Αλεξανδρούπολης με διεθνείς συμμετοχές και τεράστια γεωπολιτική  σημασία αλλά και σειρά ενεργειακών επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας.

Ο Δημήτρης Κοπελούζος ξεκίνησε το 1973 με την κατασκευή λεωφορείων σε δύο βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονταν στην περιοχή της Θήβας, 80χλμ. από την Αθήνα, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε προμηθεύσει την ελληνική αγορά με το 30% των αστικών λεωφορείων της Αθήνας και το 25% των τουριστικών και υπεραστικών λεωφορείων της χώρας. Μετέπειτα, αναλαμβάνοντας το project management και στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα.

Σήμερα, ο όμιλος συνεχίζει. Με σχέδια στο φυσικό αέριο με το μεγάλο έργο, γεωπολιτικής σημασίας, στην παραγωγή ενέργειας, με τη δημιουργία νέας μονάδας στην Αλεξανδρούπολη και τη συμμετοχή σε νέες καινοτόμες μορφές ενέργειας.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο Όμιλος Κοπελούζου πήρε δύο άδειες που αφορούν Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσω συσσωρευτών ιόντων λιθίου. Οι Σταθμοί αυτοί βρίσκονται στις βιομηχανικές  περιοχές Αλεξανδρούπολης και Πάτρας. Ο όμιλος έχει επίσης στην ιδιοκτησία του δύο υπερσύγχρονες βιομηχανικές μονάδες στις οποίες παράγονται φέτες πολυκρυσταλλικού πυριτίου, φωτοβολταϊκά κύτταρα και φωτοβολταϊκά  πλαίσια.

Με έμπνευση, σχέδιο και δυναμική διοίκηση, το έργο του ομίλου Κοπελούζου ανοίγει νέους δρόμους και δημιουργεί ευκαιρίες και υπεραξίες, όχι μόνο για τους μετόχους του αλλά και για τη χώρα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα