ΧΑΡΗΣ ΣΑΧΙΝΗΣ

CEO ΕΥΔΑΠ

Ο Χάρης Σαχίνης είναι άνθρωπος που ξέρει, καλύτερα ίσως από οποιονδήποτε άλλο, από επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Και την ίδια στιγμή είναι ένας τεχνοκράτης που ξέρει να προσφέρει ιδέες, έργο και αποτελέσματα. Ακόμη και σε εποχές δύσκολες, όπως ήταν η περυσινή χρονιά. Αποδεικνύοντας πως ο ικανός manager είναι σαν το… νερό: θα βρει τρόπο να ξεπεράσει τα εμπόδια, όσο μεγάλα κι αν είναι. Ανοίγοντας πιθανότατα και νέους δρόμους…

Δεν είναι τυχαίο ότι, εν μέσω πανδημίας, η διοίκηση Σαχίνη κατάφερε να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ κατά 27,6 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, στο εξάμηνο, δρομολογώντας ταυτόχρονα επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2020-2029. Επενδύσεις που θα κινούνται γύρω από τέσσερις άξονες: έργα αποχέτευσης στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και κτιριακά, πληροφορικής κλπ..

Συνολικά, στην πενταετία αναμένεται η υλοποίηση 98 έργων, όπως η ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, η οποία εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής 400.000 πολιτών, η τοποθέτηση 100.000 έξυπνων μετρητών τον χρόνο για να περιοριστούν, μεταξύ άλλων, οι διαρροές νερού, αντικαταστάσεις και αναβαθμίσεις πεπαλαιωμένων δικτύων. Και όλα αυτά, εντάσσοντας παράλληλα στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ νέες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής, αλλά και εκτός αυτής, και διευκολύνοντας με δόσεις αποπληρωμής οφειλών τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Όπως αποδείχθηκε και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΕΥΔΑΠ, η συνεχής ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Εταιρείας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εξοικείωση των καταναλωτών με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, είχε ως αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ουσιαστικά ο ρυθμός των εισπράξεων σε επίπεδο έτους.

Η ΕΥΔΑΠ ανταποκρίθηκε άμεσα στις έκτακτες συνθήκες, προχωρώντας σε εφαρμογή επιχειρησιακών πλάνων σε όλες τις λειτουργίες της, ενώ υπάρχει συνεχής αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ασφαλή εξυπηρέτηση των πελατών. Σε ό,τι αφορά δε την πορεία του επενδυτικού προγράμματος, η απορρόφηση για το πρώτο εννεάμηνο του 2020 ανήλθε στο 34,19% αρκετά αυξημένη σε σύγκριση με την ετήσια απορρόφηση 18,63% του 2019.

Κατά τη διάρκεια του 2020 επίσης, η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να διερευνήσει επίσης νέα πεδία δραστηριότητας, με επέκταση του σκοπού στο Καταστατικό της, ώστε να μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση τρίτων επιχειρήσεων νερού (σε άλλες πόλεις της χώρας), αλλά και να ασχοληθεί με την εμφιάλωση και εμπορική διάθεση πόσιμου νερού. Δραστηριότητα που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της.

Εκτός από τα παραπάνω η ΕΥΔΑΠ θα μπορεί να εγκαθιστά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια ή για εμπορική χρήση, να παράγει νερό από την επεξεργασία λυμάτων (ανακτημένο) προς επαναχρησιμοποίηση για σκοπούς άρδευσης, βιομηχανική και δημοτική χρήση, να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης υδρομέτρων, επιθεώρησης δικτύων αποχέτευσης τρίτων με κάμερα, να αναλαμβάνει προγράμματα ποιοτικών ελέγχων νερού δικτύου τρίτων στα χημεία της, καθώς και τη λήψη ενδείξεων μετρητών άλλων οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Εντός του 2021, όπως έχει δηλώσει ο Χάρης Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ, εφόσον το επιθυμούν οι μέτοχοι, θα εξετάσει και το θέμα της άμεσης επιστροφής κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Εταιρεία θα διανείμει το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία της επιχείρησης, ύψους 40,47 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Χάρη Σαχίνη, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, με την αξιοποίηση του ικανού στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει, και η αναβάθμισή της σε πρότυπο εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

«Πρέπει να έχουμε τα εφόδια να αυξήσουμε την εταιρική και την κοινωνική αξία προς όφελος όλων των μετόχων, που για εμάς είναι και το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι που βεβαίως έχουν την πλειοψηφία αλλά και οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο κεφάλαιό μας, αλλά και των εργαζομένων και των πελατών μας», έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Σημειώνοντας πως η ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται θετικά υποδείγματα: «Χρειαζόμαστε εταιρείες «νέου τύπου» που θα είναι αποτελεσματικές στη λειτουργία τους και θα δημιουργούν αξία. Εταιρείες που προσελκύουν κεφάλαια και κάνουν επενδύσεις, που ανοίγονται στον ανταγωνισμό και αναπτύσσονται. Εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στον πελάτη και παράλληλα διαμορφώνουν ένα δίκαιο και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον. Αυτή την ισορροπία θέλω να κατακτήσουμε στην πράξη».

Για τον Χάρη Σαχίνη, το μέλλον είναι εδώ. Και αυτό σημαίνει ψηφιακή τεχνολογία σε κάθε τομέα λειτουργίας, έξυπνους μετρητές, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως είναι και τα drones, σεβασμό στο περιβάλλον, αποτελεσματικότητα και, πάνω από όλα, φροντίδα για τους πελάτες.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα