ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»

Το έργο της δύσκολο από κάθε άποψη και  σε συνθήκες πρωτόγνωρα  πιεστικές.

Στην εμπροσθοφυλακή  για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόσο ως μάχιμη γιατρός μέσα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όσο και ως επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό των νέων κλινών στις ΜΕΘ του ΕΣΥ, είναι αναμφισβήτητα ένα τα πρόσωπα «κλειδιά» για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πρόεδρος της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τον περασμένο Μάιο.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, λόγω της έγκαιρης επιβολής των μέτρων, αλλά και της προσφοράς του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων, η διαδικασία ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ εξελίχθηκε ομαλά, με την πληρότητα να απέχει κατά πολύ από τα όρια της διαθεσιμότητας.

Η έξαρση της επιδημίας στη χώρα, από τον Οκτώβριο και μετά, ήταν μια τεράστια πρόκληση για όλους όσοι ασχολούνταν με το σχέδιο ανάπτυξης των κλινών ΜΕΘ, με την Αναστασία Κοτανίδου να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της δύσκολης μάχης.

Παράλληλα, ως επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δούλευε και συνεχίζει να δουλεύει εντατικά με στόχο τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών καθημερινά.

Οι συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και οι χρόνιες συσσωρευμένες παθογένειες, σε έναν τομέα όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που διαχρονικά υπολειπόταν των πραγματικών αναγκών, αλλά και οι όποιες άλλες προβληματικές καταστάσεις, δεν επιτρέπουν θριάμβους και απόλυτες επιτυχίες. Όμως, η σημασία της κάθε μικρής νίκης αυξάνεται όσο λιγότερα είναι τα διαθέσιμα όπλα. Κάτι που ασφαλώς το γνωρίζει πολύ καλά και η «Αγία των Εντατικών», Αναστασία Κοτανίδου.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα