ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Εφοπλιστής, εκδότης, επιχειρηματίας

«Περιβαλλοντική ρότα» έχει χαράξει η Kyklades Maritime Corporation του Γιάννη Αλαφούζου, η οποία τα τελευταία χρόνια τρέχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής «eco» πλοίων.

Ο Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του τον μιντιακό όμιλο Σκάι, αλλά και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έχει ξεκινήσει προ πενταετίας ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, με δεξαμενόπλοια που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει: Τέσσερα δεξαμενόπλοια τύπου Aframax, 4 τύπου Suezmax, 8 οκτώ σούπερ τάνκερ τα οποία παραδόθηκαν το 2019, 6 Suezmax, η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021, και ακόμα 2 σούπερ τάνκερ που θα παραδοθούν στην εταιρεία μέσα στο 2022.

Πέραν τούτων, η Kyklades Maritime, εδώ και τρία χρόνια ακολουθεί την απόφαση που έχει λάβει να εντείνει την πολιτική της για την προστασία του περιβάλλοντος και να εγκαταστήσει scrubbers (καθαριστές ρύπων) σε όλα τα πλοία του ναυπηγικού της προγράμματος, καθώς και στην πλειοψηφία του εν ενεργεία στόλου της. Μάλιστα, τη χρονιά που πέρασε, ο Γιάννης Αλαφούζος πήρε το βραβείο της καλύτερης εταιρείας δεξαμενόπλοιων από τα Greek Shipping Lloyds List Awards, για την Okeanis Eco Tankers.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, η Okeanis Eco Tankers, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Όσλο, έχει από τους νεότερους στόλους δεξαμενόπλοιων. Δεκαεπτά εν συνόλω (με μέσο όρο ηλικίας 2,4 έτη) έχοντας παραλάβει 10 νεότευκτα μέσα στα δυο τελευταία χρόνια.

Με ιδρυτή του ομίλου τον αείμνηστο πατέρα του, Αριστείδη Αλαφούζο, η παρουσία της οικογένειας στη ναυτιλία συμπλήρωσε 55 χρόνια. Όσο για τον Γιάννη Αλαφούζο, ήταν εκείνος που έκανε το άνοιγμα στην αγορά των τάνκερ.

Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, η ναυτιλιακή εταιρεία KYKLADES MARITIME, θέλοντας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προχώρησε σε δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Υγείας. Από κοινού ο Γιάννης και ο αδελφός του, Θεμιστοκλής Αλαφούζος, προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια συναισθανόμενοι το μέγεθος της δοκιμασίας της ελληνικής κοινωνίας και την ανάγκη συνδρομής του ιδιωτικού τομέα.

Στο «μέτωπο» του ποδοσφαίρου, ο Γιάννης Αλαφούζος τρέχει τις διαδικασίες για να αποκτήσει η ομάδα ένα νέο γήπεδο. Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας των αρμόδιων φορέων του έργου της Διπλής Ανάπλασης. Το οποίο αφορά μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό, όπου θα είναι η νέα έδρα του Παναθηναϊκού.

Εκτός από τη ναυτιλία και το ποδόσφαιρο, ο μιντιακός όμιλος του Σκάι (τηλεόραση και ραδιόφωνο) έρχεται να συμπληρώσει το βασικό τρίπτυχο των δραστηριοτήτων του Γιάννη Αλαφούζου. Καθώς μάλιστα ο Σκάι έχει μια ισχυρή θέση στην αγορά και μια εξ ισχυρή παρεμβατικότητα, έρχεται να προσθέσει ακόμη περισσότερους «πόντους» στον ούτως ή άλλως επιδραστικό Γιάννη Αλαφούζο.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα